OSIGURANO 500 DOZA

Počela vakcinacija migranata protiv korone u prihvatnim centrima "Borići" i "Miral"

Nikoga ne smijemo izostaviti iz procesa imunizacije, naročito lica koja borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima što doprinosi očuvanju ukupnog javnog zdravlja u BiH, rekao je Ujić

Smanjiti zdravstvene rizike u našem društvu. DRC

Avaz.ba

19.8.2021

U Unsko-sanskom kantonu danas je počela vakcinacija protiv koronavirusa izbjeglica, migranata i tražilaca azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima "Borići" i "Miral", dok se u centru "Lipa" privodi kraju anketiranje korisnika nakon čega će oni koji iskažu interesovanje biti vakcinisani.

- Služba za poslove sa strancima smatra da migranti u Bosni i Hercegovini treba da budu što prije uključeni u planove za vakcinaciju, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvenih autoriteta u našoj zemlji. Nikoga ne smijemo izostaviti iz procesa imunizacije, naročito lica koja borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima što doprinosi očuvanju ukupnog javnog zdravlja u BiH - izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.


U prihvatnim centrima 3.000 osoba

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine izdvojio je 500 doza "AstraZeneca" vakcina, dok je IOM kroz projekat koji implementira Dansko vijeće za izbjeglice omogućio usluge apliciranje vakcina, kao i ljekare koji će pratiti stanje lica u pokretu, minimalno, tri dana nakon vakcinacije.

- Od početka pandemije pratimo epidemiološku situaciju kod lokalnog stanovništva i kod migrantske populacije, a mjere koje smo poduzimali, od liječenja do prevencije, jednake su za sve. Imunizacija je najjeftiniji i najefikasniji vid prevencije, a vakcinisanje migrantske populacije pozitivno će utjecati kako na zdravlje iste tako i na zdravlje lokalnog stanovništva - naglasila je dr. Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona.

Prema zvaničnim podacima trenutno je u privremenim prihvatnim centrima širom BiH smješteno oko 3.000 lica u pokretu, a Federalni zavod za javno zdravstvo najavio je da se mogu očekivati dodatne količine vakcina za imunizaciju ove populacije i u drugim kantonima.

- Migrantska populacija je dio naše zajednice, posljednjih nekoliko godina, stoga je važno da smo krenuli s imunizacijom u koju je ova populacija uključena. To će smanjiti zdravstvene rizike u našem društvu. U pandemiji je važno da se svi ponašamo odgovorno i prema sebi i prema drugima, a vakcinacija je najbolji način za to - rekao je Muris Halkić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona.

IOM i DRC od početka pandemije uveli su stroge preventivne mjere u privremenim prihvatnim centrima, a sve u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i zdravstvenim autoritetima u BIH. Zahvaljujući zajedničkim naporima spriječilo se širenje koronavirusa među licima u pokretu.

Edukativne radionice

- Zajedno s partnerskim organizacijama mnogo smo radili sa zdravstvenim autoritetima u BiH da se omogući da migrantska populacija bude uvrštena u zvanične planove imunizacije. Raduje nas da smo uspjeli u tome, jer pravo na zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Informisali smo lica u pokretu o značaju imunizacije kroz edukativne radionice, a ojačali smo i kapaciteta zdravstvenih ustanova da adekvatno odgovore na potrebe lica u pokretu i lokalnog stanovništva tokom pandemije - izjavila je Verica Rečević, DRC Šefica programa.

Od početka pandemije medicinski timovi DRC-a u saradnji sa zdravstvenim radnicima iz lokalnih domova zdravlja uradili su 80.437 medicinska pregleda na COVID-19, a testirali su 1.701 osobu. Samo 275 osoba bilo je pozitivno na COVID-19, od početka pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.