NAMJENSKA INDUSTRIJA

Video / SDA je uništila „Binas“ iz Bugojna: Radnici pred fabrikom traže plaće

Neko je godinama nedomaćinski vodio namjensku industriju, kazao je Džindić

Piše: E. Halimić

19.8.2021

Radnici „Binasa“ iz Bugojna i danas su štrajkovali ispred zgrade uprave gdje su tražili ostavke direktora i drugih nadležnih, ali niko im se nije obratio.

Nakon što su izgubili strpljenje ušli u zgradu Uprave, a kako bi razgovarali s direktorom Enesom Memićem.

Radimo na potpunom ozdravljenju firmi

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za „Avaz“ je kazao da Vlada FBiH istovremeno sa povećanjem izvoza radi i na potpunom ozdravljenju firmi iz namjenske koje nisu na najvećem nivou.

- Neko je godinama nedomaćinski vodio namjensku industriju, da ne kazem da ju je uništavao, i zbog toga nam je potrebno vrijeme da sve stavimo na mjesto na kojem treba biti i mi vjerujemo da će do toga doći veoma brzo – istakao je Džindić.


Džindić: Neko je godinama nedomaćinski vodio namjensku industriju. Avaz

Agonija radnika

Iz Kantonalnog odbora SDP-a i Srednjobosanskom kantonu poručili su da nesposobna uprava i dalje radnike obasipa lažnim obećanjima. 

- Pritom ne smiju se pojaviti pred ljudima kojima su dužni četiri zarađene plate i tri topla obroka - navodi se u saopćenju. 

Dodaje se da je radnicima staž neuvezan još od 2019. godine što predstavlja ogroman problem kad se neko od radnika ili članova njihovih porodica razboli i pokuša ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

- Činjenice koje dolaze iz „Binasa“ su više nego strašne – na kraju 2019. godine poslovali su pozitivno i ostvarili prihod od oko 3,4 miliona KM, u 2020. godini imali su gubitak od 3,7 miliona KM! Zaključno sa 30. junom 2021.godine, ukupni dug prema Poreskoj upravi Federacije BiH iznosio je 10,6 miliona KM, čime je „Binas“ ušao među najveće poreske dužnike u BiH – pojašnjeno je.

Dodaje se da do prije samo par godina jedna od najperspektivnijih firmi u Srednjobosanskom kantonu postala je katastrofalan gubitnik, zahvaljujući isključivo kadrovskoj politici SDA.

- Tu politiku u Bugojnu vodi stranački dvojac Melika Mahmutbegović i Amir Šečibović, i koji je u ovu firmu postavio nesposobnog Memića, ali i veliki broj svoje uže i šire rodbine, prijatelja, poznanika i stranačkih poslušnika i poltrona koji su svojim neradom „Binas“, u nešto više od godinu dana, bacili na koljena. Upravo to je i pokazatelj navodne podijeljenosti među radnicima, gdje se dio radnika vratio na radna mjesta i ne želi štrajkovati i pored katastrofalne situacije u preduzeću. To su baš ti radnici i dio menadžmenta koje su Melika i Amir doveli za ruku u firmu bez konkursa i odgovarajućeg radnog iskustva i koji su svjesni da je „Binas“ postojao i prije njih, ali i da će postojati i bez njih – poručili su iz SDP-a.


Posjeta Izetbegovića

Podsjećamo, kompaniju "Binas" prošle godine posjetili su zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, te potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović. Tom prilikom hvalili su sadašnju Upravu koja je evidentno dovela do problema u ovoj nekad perspektivnoj kompaniji. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.