HOLIVUDSKI GLUMAC

Slavni Leonardo Dikaprio podržao borbu za zaštitu rijeke Neretvice

Dobre vijesti za bosanske rijeke, naveo je Dikaprio

Leonardo Dikaprio. Agencije

Fu. M.

20.8.2021

Holivudski glumac i borac za očuvanje životne sredine Leonardo Dikaprio (DiCaprio) pružio je podršku aktivistima koji brane izgradnju malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Neretvici u našoj zemlji.

- Dobre vijesti za bosanske rijeke: Ministarstvo unutrašnjih poslova poništilo je građevinske dozvole za dvije MHE na prelijepoj rijeci Neretvici - napisao je Dikaprio u objavi na Instagramu.

Istakao je da su mještani i njihove dvije nevladine organizacije, „Pusti me da tečem“ i Zeleni Neretva pokrenuli pravni izazov projektima i organizirali i proteste protiv izgradnje.

Također, mještani su zatražili od kantonalnog tužilaštva da utvrdi da li je moguće pokrenuti krivični postupak protiv službenika koji su izdali dozvole bez saglasnosti javnosti.

- Lokalna zajednica u Neretvici se žestoko suprotstavlja bilo kakvim građevinskim projektima na rijeci. Još se čeka na odluku o krivičnoj prijavi, ali ako bude usvojena, to će biti snažno upozorenje drugim lokalnim političarima da poštuju vladavinu zakona - naveo je Dikaprio.

Leonardo Dikaprio ranije je pisao Vladi FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Sada je ključno da Parlament FBiH usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole od kojih su mnoge izdate nezakonito - ranije je naveo Dikaprio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.