NEUM

Osnovana neformalna mreža lokalnih vijećnica i odbornica u BiH

Fokus našeg projekta je bio i ostao na ženama u političkom životu, rekao je Fild

L. M.

U Neumu je danas počeo trodnevni događaj sa ciljem osnivanja neformalne Mreže lokalnih vijećnica i odbornica u BiH „Više od kvote“. Članice Mreže dolaze iz različitih političkih stranaka, iz pozicije i opozicije, iz većih gradova ali i manjih lokalnih zajednica, što Mrežu čini ne samo istinski raznovrsnom nego i jedinstvenom na političkoj sceni.

Politička volja

 Na drugom kraju spektra aktuelne političke retorike podjela u BiH, Mreža je dokaz da žene u bh. politici imaju političku volju da zajednički djeluju stavljajući interese građana i građanki na prvo mjesto. Događaj su otvorili Metju Fild (Matthew Field), britanski ambasador u BiH i Nermina Voloder, direktorica WFD ureda u BiH, dok se kao ključna govornica učesnicama obratila Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske.

- Pokrenuli smo ambiciozan program koji je rezultirao u uspješnoj mreži podrške. Prednosti ovakvog ženskog političkog povezivanja su brojne: uspostavljanje dugoročnih poslovnih kontakata, prilika da se čuju drugačja mišljenja i razmijene iskustva. Fokus našeg projekta je bio i ostao na ženama u političkom životu. A, nema boljeg vremena za promjene od sada - rekao je Fild.

Povezati djelovanje

Mreža će omogućiti novi trend političke komunikacije u BiH, sa više žena na vodećim pozicijama, te povezati njihovo djelovanje širom zemlje na dobrobit građana i građanki BiH. Članice Mreže će sa posebnom pažnjom pristupati suprotstavljanju nasilju nad ženama u politici i borbi protiv višestruke diskriminacije žena u politici.

- Osnivanje Mreže kruna je našeg dugogodišnjeg rada u oblasti jačanja političke zastupljenosti žena u BiH. U proteklom periodu, radili smo sa velikim brojem aktivistica, koje postižu odlične rezultate, posebice na lokalnom nivou, i sretni smo da možemo podržati njihov rad - izjavila je Voloder.

Fokus Mreže je na kreiranju zajednice vijećnica i odbornica koje se zalažu za politička, društvena, odgovorna rješenja sa ciljem poboljšanja u lokalnim zajednicama u cijeloj državi. Jedan od ciljeva Mreže je i da inspiriše i motivira druge žene za političko djelovanje potakne glasače/ice da prepoznaju vrijednosti koje vijećnice i odbornice donose u političku arenu; učini vidljivim postignute rezultate te snažno podrži zajedničko djelovanje žena u politici.

Razgovori sa lidericama

Tokom ovog događaja bit će upriličeni razgovori sa lidericama, diskusije o tome šta u današnjem svijetu predstavlja feministička politika, kako žene mogu biti inspiracija, zašto žene podcjenjuju svoj rad te radne sesije o tome kako izgraditi jasnu viziju svoje političke putanje i strateški djelovati ka njenom ostvarenju.

Među učesnicama su Martina Mlinarević, ambasadorica BiH u Republici Češkoj (zoom), Snežana Ružičić, načelnica Opštine Jezero, Danijela Majstorović, profesorica na Filološkom fakultetu, Univerzitet u Banjoj Luci, Belma Buljubašić profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Svetlana Cenić, politička i ekonomska analitičarka.

NA VRH

Podijeli članak na