"ZATVORENO PISMO"

Bivši reis Mustafa ef. Cerić pisao ambasadorima Rusije i Kine: Bilo bi dobro da zajedno posjetite mezarje u Potočarima

Treba da znadete da Bošnjaci-muslimani nisu kineski Ujguri-muslimani, poručio je Cerić

Fu. M.

Mustafa ef. Cerić

Foto: Avaz


Bivši poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić pisao je ambasadorima Rusije i Kine u našoj zemlji zbogt njihovih stavova o novom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Vaše ekselencije,

Kalabuhov ambasador Ruske Federacije i Đi Ping ambasador Narodne Republike Kine u glavnom gradu Sarajevu suverene i međunarodno priznati i poštovane bosanske države,

Ovih dana vam se obratio otvorenim pismom Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz Banjaluke, u kojem vas hvali i zahvaljuje vam se što ste se udružili u zajednički antibosanski poduhvat na liniji srpske politike iz Beograda, koja negira punopravno osuđeni genocid nad mojim narodom u Bosni.

Hvali vas i veliča prof. Blagojević iz Banja Luke što ne priznajete legitimitet novog Visokog predstavnika za Bosnu gospodina Kristijana Šmita (Schmidt).

Zločin protiv čovječnosti

- Ja vam, vaše ekselencije, pišem zatvoreno pismo zato što su vaša srca zatvorena za empatiju prema bošnjačkim/bosanskim žrtvama srpskog genocida i zato što su vaši umovi zaključani pa ne možete izaći iz mraka svojih predrasuda o muslimanima. 

Ovo je zajedničko pismo, vama ambasadorima Rusije i Kine, zato što ste se, kao nikad dosada, udružili u zajednički poduhvat negiranja genocida u Bosni i osporavanja Visokog predstavnika iz Njemačke za Bosnu, koji je ovdje da prati i svjedoči, između ostalog,  ponašanje antibosanske  negatorske i destabilizirajuće srpske politike a sve u cilju prevencije od novog genocida nad Bošnjacima.

Podsjećam vas, vaše ekselencije, da je u Bosni, označenom teritoriju gdje je počinjen genocid, nedavno boravila specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, Alice Nderitu. Gospođa Nderitu je došla u Bosnu u ime savjesti čovječanstva sa zadatkom da utvrdi da li postoji kulminacija akcija koje ugrožavaju međunarodni pravni poredak, posebno nakon donošenja zakona o zabrani negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina u Bosni.

Pozivajući se na Akcioni plan UN-a za sprječavanje genocida koji, između ostalog, uključuje: 1) sprječavanje oružanog sukoba koji obično daje kontekst za genocid; 2) zaštitu civila u oružanim sukobima; 3) okončanje nekažnjivosti sudskim postupcima na domaćim i međunarodnim sudovima; 4) prikupljanje informacija i rano upozoravanje putem posebnog savjetnika UN-a za sprječavanje genocida, koji daje preporuke Vijeću sigurnosti UN-a o mjerama za sprječavanje ili zaustavljanje genocida i 5) brze i odlučne akcije u kontinuitetu, uključujući vojnu akciju, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, uputili su Izvještaj specijalnoj savjetnici generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i gospodinu Karim A. Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o postojanju prijetnji i planova za obnavljanje konflikta i izvršenje genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni.

Antibosanska politika

Vaše ekselencije,

Nije nas iznenadio neprincipijelni, gotovo neprijateljski odnos, vas, ruski ambasadore Kalabuhov, prema Bošnjacima kroz vašu negaciju srpskom genocidu u Srebrenici.

Navikli smo već od vas da ste slijepo lojalni srpskoj antibosanskoj politici (Vučić-Dodik), bez obzira na zdrav razum i nepobitne činjenice o srpskom genocidu nad Bošnjacima.

Nas ste, međutim, vi, kineski ambasadore Đi Pingu, iznenadili vašim kamenin srcem prema žrtvama srpskog genocida što je, očito, posljedica vaše neprincipijelne snishodljivosti pred ruskom politikom, koja je slijepa kad je riječ o srpskom genocidu nad Bošnjacima.

Zar je moguće, ambasadore Đi Pingu,  da tako velika Kina bude tako moralno i civilizacijski mala u Bosni?

Dva puta sam posjetio Kinu, odakle nosim lijepe uspomene o kineskom narodu. Kao član delegacije Rabite – Svjetske  muslimanske lige, na čelu sa generalnim sekreterom Abdullahom Muhsinem Al-Turkojem, bio sam u oktobru 2010. god.  u desetodnevnoj posjeti muslimanima Kine - Hujima, Ujgurima, Kozacima, Kirgicima, Uzbecima, Tadžicima, Tatarima, Salarima, Dongšjangima i Bavanima.

Po povratku iz Kine imao sam potrebu da kažem da sam u Pekingu najdublje doživio uzvišenost univerzalne poruke islama. Taj osjeća o stanju muslimana u Kini me i dan danas drži. Zato mi nije jasno zašto Kina u zadnje vrijeme muči i progoni muslimane Ujgure?

Vjerski i kulturni dijalog

Drugi puta sam posjeti Kinu u Hong Kongu u maju 2012. god, gdje sam prisustvovao Trećem budističkom forumu, pod nazivom “Harmonični svijet-zajednička vizija, zajednička akcija”.

Manifestaciju je organizirao državno Ministarstvo za religijske kulture i komunikacije.

Na ovom Forumu sudjelovali su najugledniji predstavnici i zvaničnici budizma, s ciljem analiziranja i ustanovljavanja zajedničkih pogleda i djelatnosti održavanja svjetskog mira i sigurnosti.

To je za mene bilo jedno od najzanimljivijih iskustava u vjerskom i kulturnom dijalogu.

Vaša ekselencijo, kineski ambasadore Đi Pingu, vi imate pravo da budete ponosni na vašu Kinu, kao što i ja imam pravo da budem ponosan na moju Bosnu, ali nemate pravo udruživati se s Rusijom u zajedničkom poduhvatu negiranja srpskog genocida nad mojim narodom.

Niti imate pravo osporavati legitimitet Visokom predstavniku, koji je ovdje da bdije nad prevencijom genocida, kojeg Milorad Dodik svako malo najavljuje.

Treba da znadete da Bošnjaci-muslimani nisu kineski Ujguri-muslimani s kojima Kina može da radi što hoće, kao što bi i ruski ambasador Kalabuhov trebao znati da Bosna nije ni Sirija ni Ukrajina.

Bošnjaci-muslimani su europski muslimani, a Bosna je europska suverena zemlja i država.

Nije savršena, ali Europa još uvijek drži do principa demokracije i ljudskih prava.  

  • Pismo ef. Cerića

    Pismo ef. Cerića

    Foto: Printscreen


Laži genocidnih dželata

Vaše ekselencije,

Znam, i vama je savršeno jasno da vaše nepriznavanje legitimiteta Visokom predstavniku za Bosnu gospodinu Kristijanu Šmitu ne pije vode, kao što se ne pika ni vaša negacija srpskog genocida, ali ostaje da ste se obojica osramotili pred žrtvama srpskog genocida u Bosni.

Bilo bi dobro da zajedno posjetite mezarje u Potočarima ne bi li vam se kameno srce omekšalo da prepoznate bol i patnju žrtava genocida i ne bi li vam se otvorio zatvoreni um da vidite istinu žrtava genocida umjesto laži genocidnih dželata.

U nadi da će vam ovo zatvoreno pismo pomoći da otvorite oči kako bi vidjele gdje ste došli, primite izraze mojeg bosanskog poštovanja bez obzira na vaše nepoštivanje bosanskog bola i patnje. 

NA VRH

Podijeli članak na