APELI

Žrtve genocida zatražile angažman UN-a: Zaustavite prijetnje miru u BiH!

U obimnom izvještaju naveden je niz dokaza o kršenju Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida

Ujedinjeni narodi: Imaju niz mehanizama. Avaz

Piše: Al. B.

22.8.2021

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ pozvalo je Ujedinjene narode da hitno zaustave i osujete prijetnje miru i kazne sve koji, kroz pokušaje da vrate rat i ostvare propale ratne ciljeve iz vremena Slobodana Miloševića, ugrožavaju svjetski poredak.



 

Obiman izvještaj

U obimnom izvještaju koji je upućen specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alis Nderitu (Alice) te Karimu Kanu (Khan), tužiocu Međunarodnog krivičnog suda, naveden je niz dokaza o kršenju Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, ugrožavanju mira u BiH i regionu te planovima za obnavljanje konflikta u našoj zemlji.

Kako saznajemo, izvještaj je upućen na preporuku predstavnika UN-a.

- Da, imali smo signal da se nešto povodom ovoga uradi, a u izvještaju je navedeno ono što je javnosti uglavnom poznato, što je u posljednje vrijeme prezentirano od političara, Milorada Dodika i drugih, ali i čelnika iz Srbije.

Rano upozoravanje

Tahirović: Imali smo signal da se nešto uradi. Arhiv

Osnov su nam bile preporuke i Akcioni plan UN-a za sprečavanje genocida koji, između ostalog, uključuje sprečavanje oružanog sukoba koji daje kontekst za genocid, ali i prikupljanje informacija i rano upozoravanje putem posebnog savjetnika UN-a za sprečavanje genocida - kazao je za „Avaz“ Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Neostvareni ciljevi

- Mir ovdje postoji, ali očito da nešto tinja, sve ukazuje na to da se srlja i da se i dalje ide prema neostvarenim ciljevima iz 90-tih. To vide i ljudi iz međunarodne zajednice koji nam sugeriraju neke naše poteze. Oni imaju niz mehanizama na raspolaganju da ovo zaustave, a Akcioni plan uključuje i „brze i odlučne akcije, uključujući i vojnu akciju - poručio je Tahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.