AVAZ OTKRIVA

Tužilaštvo formiralo predmete: Evo ko je još prijavljen za negiranje genocida u Srebrenici

Dodika su za negiranje genocida prijavile dvije žene iz Tuzle, a dobio je poziv da da iskaz SIPA-i

Vasić i Dodik. Avaz

Piše: M. Aščić

21.8.2021

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopćeno je u jučer da je nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu  do danas zaprimljeno 29 prijava.

Među tim prijavama su i one protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kako smo i objavili jučer.



Zahtjev SIPA-i otišao je 17. avgusta

Dodika su za negiranje genocida prijavile dvije žene iz Tuzle, a dobio je poziv da da iskaz SIPA-i.

SIPA je dobila naredbu da Dodika sasluša u svojstvu prijavljene osobe za negiranje genocida u Srebrenici, a nakon što je izmjene Krivičnog zakona nedavno nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko).

Dodika je, kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu, prijavilo više osoba zbog negiranja genocida i izjava datih televiziji RTRS 2. avgusta, nakon čega je formiran predmet i zatraženo njegovo saslušanje.

Zahtjev SIPA-i otišao je 17. avgusta. Radi se o predmetu broj T 20 0 KTA 0021000 21, a zatraženo je da se saslušaju i podnosioci krivične prijave i da inspektori ove agencije pribave snimak, analiziraju sadržaj i sačine transkripte.

U ovoj emisiji Dodik je vrijeđao Bošnjake, negirao genocid, napao i Incka te novog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

- Nakon ovih provedenih radnji potrebno je da, u svojstvu prijavljene osobe, saslušate Milorada Dodika, a sve u vezi navedenog istupa i pojašnjenja vlastitih navoda, a u kontekstu prijavljenog krivičnog djela - navedeno je u naredbi.


Đuričić: Šta je napisao na društvenim mrežama. Twitter

No osim Dodika, kako saznaje "Avaz" predmeti su fomirani i protiv Rajka Vasića, bivšeg generalnog sekretara SNSD-a, koji je poznat po svojim radikalnim stavovima.

Vasić je zvanično prijavljen Tužilaštvu koje je protiv njega formiralo predmet.

U danu u kom je i zvanično stupila na snagu odluka o zabrani negiranja genocida u BiH, Rajko Vasić, napisao je na Twiteru:

 - Sud je za kazne. Genocid se ne presuđuje. Genocid se mora ustanoviti. Istorijske događaje ustanovljuje istoriografija. U Srebrenici nije ustanovljen genocid.


Predviđena kazna je od tri mjeseca do pet godina zatvora

Predmet je formiran i protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Branimira Đuričića. Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković podnio je krivičnu prijavu protiv Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici, tako da je zvanično zaveden i u Tužilaštvu.

Podsjetimo, sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula ove godine donio je odluku o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Izmjenama zakona se, između ostalog, kažnjava svako negiranje i poricanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kao i genocida u Srebrenici. 

Za kršenje ovog Zakona predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.