RATNI ZLOČINAC

Iz MUP-a Srbije tvrde da nema zakonskog osnova za hapšenje Kornjače

Lociran u Novom Sadu, na teritoriji Republike Srbije

Ad. A. / N1

Kornjača na Crvenoj potjernici

Foto: N1


-Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije postupa isključivo u skladu sa zakonom, a ne po nalogu izdatom od strane bilo koje televizije, uključujući i televizije N1 Beograd ili Sarajevo – odgovoreno je iz MUP-a Srbije na upit novinara N1.

Novinari su naime pitali da li će MUP Srbije poduzeti bilo šta nakon što je na teritoriji Republike Srbije lociran Duško Kornjača bjegunac od pravde i optuženik za zločine protiv čovječnosti počinjene na teriroriji Bosne i Hercegovini, lice sa Crvene potjernice Interpola.

Međuržavni sporazum

-Ne postoji zakonski osnov za postupanje po potjernici BiH koja se odnosi na državljanina Republike Srbije, Duška Kornjaču. Naime, pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije, osim u slučaju saradnje sa Haškim tribunalom, ne dozvoljava izručenje osumnjičenih za ratne zločine - odgovoreno je iz MUP-a Srbije.

Međudržavni sporazum Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o uzajamnom izručenju, takođe, ne dozvoljava izručenje svojih građana kada je u pitanju sumnja za krivično djelo ratnog zločina. Jasno je definisano da krivična djela ratnog zločina ne potpadaju pod sporazum, pojašnjavaju iz MUP-a Srbije.

-Odgovor na pitanje zašto srpska policija nije uhapsila Duška Kornjaču, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala potjernicu, jedanak je odgovoru na pitanje zašto policija BiH nije uhapsila Nasera Orića iako je za njim Srbija raspisala potjernicu - rekli su iz MUP-a Srbije.

Ovom odgovoru prethodio je jučerašnji odgovor Interpola:

Odgovor Interpola

-Mnoge zemlje članice Interpol-a smatraju Crvenu potjernicu valjanim zahtjevom za privremeno hapšenje, posebno ako su povezane sa zemljom koja je zatražila zahtjev putem bilateralnog sporazuma o izručenju. U slučajevima hapšenja na temelju Crvene potjernice, to čine nacionalni policijski službenici u zemljama članicama Interpola.

Podsjećamo, optuženika, a ne osumnjičenika, kako to navode iz MUP-a Srbije, za ratni zločin, Duška Kornjaču, umjesto istražnih organa Srbije, pronašli su novinari „Oslobođenja“. Kornjača slobodno živi na adresi Teskelijina na broju 6, u stanu broj 17 u Novom Sadu, prenosi banjalučka Buka.

Prema današnjim riječima predsjednika Srbije, Aleksandra Vučiča, Kornjača radi kao “ugledni ljekar”.

Duško Kornjača je “u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području opšine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče, navedeno je u optužnici koju je potvrdio Sud BiH.

NA VRH

Podijeli članak na