IZVJEŠTAJ REVIZORA

Savjetnici Dodika i Džaferovića uzeli otpremnine za penziju pa se ponovo vratili na posao

Imena savjetnika, koji su radni odnos prekinuli samo radi uzimanja otpremnine zbog odlaska u penziju, nisu otkrivena

Šefik Džaferović i Milorad Dodik. BN

Fu. M. / BN TV

23.8.2021

U revizorskom izvještaju o obavljenoj finansijskoj kontroli rada Predsjedništva BiH evidentirano je da su dva savjetnika članova Predsjedništva po sili zakona otišli u penziju i da im je na ime otpremnine isplaćeno 15.412 KM, odnosno 14.642 KM.

- Za dva savjetnika su donesena rješenja o prestanku radnog odnosa po sili zakona, odnosno zbog sticanja uslova za penzionisanje. Na osnovu rješenja o otpremnini radi odlaska u penziju isplaćene su otpremnine u iznosu od 15.412 KM, odnosno 14.642 KM, a u skladu Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH - navodi se u revizorskom izvještaju, prenosi BN.

Također, se navodi da je otpremnina zbog odlaska u penziju isplaćene za još jednog zaposlenog radnika u Sekretarijatu Predsjedništva i tu ništa nije sporno.

Međutim, isti savjetnici kojima je isplaćena otpremnina su ponovo, odlukama članova Predsjedništva imenovani na pozicije savjetnika u kabinetima članova Predsjedništva čime je ponovo aktiviran radno-pravni status ovih osoba.

Otpremnine zbog odlaska u penziju. BN

- Uzimajući u obzir svrhu i cilj isplate otpremnine zbog odlaska u penziju, smatramo kako je ovakvo postupanje kontradiktorno. U situaciji kada je izvjesno da će osoba kojoj je isplaćena otpremnina biti ponovno radno angažovana u Predsjedništvu, gubi se svrha i namjena same isplate otpremnine", naveli su revizori u izvještaju o izvršenoj finansijskoj kontroli Predsjedništva BiH za prošlu godinu.


Imena savjetnika, koji su radni odnos prekinuli samo radi uzimanja otpremnine zbog odlaska u penziju, nisu otkrivena.


Kako BN nezvanično saznaje, radi se o savjetnicima u kabinetima Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.