SARAJEVO

Prevareni građani vraćeni ispred Zetre: Vakcinacija "Sinopharmom" nije počela ni danas

Vratili su nas uz riječi „ja znam isto što i vi“, te „ja bih voljela vidjeti toga ko određuje koja ce se vakcina dostaviti“, kaže Kapetanović

Prošle sedmice za danas je najavljen početak imunizacije građana Sarajeva s kineskom vakcinom „Sinopharm“. Avaz

Piše: E. Halimić

23.8.2021

Prošle sedmice za danas je najavljen početak imunizacije građana Sarajeva kineskom vakcinom „Sinopharm“, međutim brojni građani koji su jutros požurili u Zetru na vakcinaciju „Sinopharmom“ vraćeni su jer ta vakcina još uvije nije dostupna.

Jedan od njih je i Šerif Kapetanović, koji je za portal „Avaza“ ispiričao šta se jutros dešavalo ispred sarajevske Zetre.


Kapetanović: Ogorčeni smo ovakvom neozbiljnošću nadležnih. Avaz

Najavili prošle sedmice

- Prošle sedmice za ponedjeljak najavljen je dolazak i primjena „Sinopharm“ vakcina na vakcinalnom punktu u Zetri. Međutim dolaskom pred Zetru, gospođa koja je zadužena za usmjeravanje pacijenata obavijestila nas je da se danas isključivo primjenjuje vakcina „AstraZeneca“, te da nema drugih za one koji primaju prvu dozu. Čak jutros na vijestima potvrđeno da ima kineskih vakcina – kazao je Kapetanović.

Dodao je da su on i djevojka jutros taksijem došli do Zetre, te uredno platili sedam maraka.

- Sve to da bi nas vratili uz riječi „ja znam isto što i vi“, te „ja bih voljela vidjeti toga ko određuje koja će se vakcina dostaviti“. Vlast u Federaciji nas pozivala na vakcinaciju „Sinopharmom“ i time stvorila lažnu sliku da postoji mogućnost izbora vakcine, a u stvarnosti nas primoravaju da se vakcinišemo „AstraZenecom“ koju niko u Evropi ne želi. Da stvar bude još gora, kantonalni ministar zdravstva i Vlada KS nam prijete uvođenjem sankcija i mjera zabrane za nevakcinisane, a nigdje ne spominju da nam je oduzeto pravo izbora koju ćemo vakcinu primiti – poručio je Kapetanović.


Provjere Svjetske zdravstvene organizacije

Zetra: Vakcinacija isključivo "AstraZenecom". Avaz

Prema njegovim riječima, sve vakcine koje su u opticaju prošle su provjere Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i kao takve podliježu pravu izbora u državi koja za sebe tvrdi da dozvoljava isto.

- Ja se pitam ko će meni, a i drugim građanima koji su jutros vraćeni iz Zetre, vratiti novac potrošen za prijevoz. Također zanima me ko mi može garantirati da će sutra biti dostupan „Sinopharm“, a kao što su ponovo najavili. Od građana traže ozbiljnost i pozivaju na odgovornost, a isti ti ne odgovaraju za svoje propuste i neodgovornost prema građanima. Ogorčeni smo ovakvom neozbiljnošću nadležnih – zaključio je Kapetanović.

Podsjetimo, 500.000 doza "Sinopharma", koje je Federacija BiH kupila direktno od kineskog proizvođača, dopremljene su 6. avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.