ODLUKE

Mahmut Švraka smijenjen s mjesta člana Drugostepene disciplinske komisije u slučaju Gordane Tadić

Švraka se našao u centru pravosudnog skandala nakon što su mediji objavili da je zajedno s direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom boravio na sastanku u Centrali SDA

Mahmut Švraka: Mediji otkrili da je boravio u centrali SDA. Avaz

Piše: E. T.

24.8.2021

Član VSTV-a Mahmut Švraka neće biti član Drugostepene komisije koja će razmatrati žalbu Gordane Tadić u disciplinskom postupku protiv glavne državne tužiteljice. 

Iako ga je ranije imenovao u Drugostepenu disciplinsku komisiju, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je odlučio da, zbog disciplinskih prijava podnesenih protiv njega, Mahmut Švraka ne može biti član Komisije koja će odlučivati po žalbi.

Podsjećamo, Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH formirao je predmet protiv člana VSTV-a Mahmuta Švrake nakon što su mediji otkrili da je boravio u Centrali Stranke demokratske akcije (SDA).

- Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH donio je odluku da registruje predmet po službenoj dužnosti - navedeno je iz Ureda disciplinskog tužioca.

Švraka se našao u centru pravosudnog skandala nakon što su mediji objavili da je zajedno s direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom boravio na sastanku u Centrali SDA.

Nakon odluke Halila Lagumdžije, predsjednika VSTV-a, očito je da će odluka o žalbi glavne tužiteljice Gordane Tadić biti odgođena do daljnjeg odnosno do popunjavanja upražnjenog mjesta u Drugostepenoj komisiji VSTV-a. 

Ranije su u Drugostepenu komisiju imenovani pored razriješenog Švrake tužilac Slavo Lakić, predsjednik komisije, te sudija Mustafa Šabić, član.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.