POKROVITELJ GRAD MOSTAR

Dječija ambasada "Međaši" na Buni organizira druženje djece iz pet država

Manifestacija će se održati 28. i 29. avgusta u Blagaju

Tomić: Cilj je da se i djeca susretnu, a ne samo političari. Avaz

Piše: M. Begović

24.8.2021

U Bosnu i Hercegovinu će po prvi put doći djeca iz pet država na zajedničku manifestaciju i druženje

Organizator ovog događaja je Prva dječija ambasada "Međaši" uz pokroviteljstvo grada Mostara, a održavati će se 28. i 29. avgusta na Buni.

- U Blagaju će zasjedati mali dječiji sud gdje prvenstveno želimo osuditi zagađivače voda, a zatim će biti organizovani dani dječijeg ribolova. Djeca će imati zadatak da ulove zlatnu ribicu iz ribnjaka, a pobjednik će biti sa najmanjom zlatnom ribicom koja će nakon toga biti vraćena u vodu – kazao je Duško Tomić, osnivač i generalni sekretar Dječije ambasade "Međaši".

Biti će organizirano i druženje sa humanistima iz okruženja među kojima je i bivši načelnik općine Davor gospodin Alojz Jakirčević, kojeg je UN proglasio humanistom nakon herojskog spašavanja nekoliko hiljada izbjeglica iz rata u BiH i koji će na ovoj manifestaciji dobiti počasnu nagradu. Manifestaciji će prisustvovati i delegacija iz Crne Gore, Hrvatske, Kosova.

- Djeca iz Slovenije dolaze prvi put i donose zlatnu dječiju stolicu koju su napravili za grad Mostar. Ovo će biti jedna velika manifestacija, ali i susret djece iz pet država. Djeca dolaze iz Ploča, Celja, Podgorice, Loznice, Brčkog, Sarajeva i Bijeljine. Cilj je da se i djeca susretnu, a ne samo političari. Želimo pokazati kako se može i drugačije razmišljati i djelovati– kazao je Tomić


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.