STAVOVI

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel za "Avaz": BiH će morati platiti više od 300.000 KM kamate

Korištenje SDR alokacije nije besplatno, kaže Džuel

Piše: E. Halimić

25.8.2021

Džuel: Mora će se platiti SDR kamata. Avaz

Na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) uplaćeno je 602 miliona i 540 hiljada KM pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Centralna banka Bosne i Hercegovine će vršiti raspodjelu sredstava na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa.


Zemlje članice

- MMF ima ovlaštenje da stvara bezuvjetnu likvidnost kroz opću raspodjelu (alokaciju) SDR-a zemljama članicama u proporciji s njihovim učešćem u kapitalu MMF-a, odnosno kvotama. Kvota Bosne i Hercegovine u MMF-u je 0,06 posto. Prethodna raspodjela SDR-a za BiH izvršena je 2009. godine, a proistekla je kao mjera za ublažavanje posljedica globalne finansijske i ekonomske krize. Kao odgovor na najnoviju krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, Odbor guvernera MMF-a je 2. avgusta 2021. godine donio odluku o novoj alokaciji SDR-a u vrijednosti od oko 456 milijardi SDR-a (ekvivalent oko 650 milijardi USD), koja je doznačena zemljama članicama MMF-a u SDR valuti na njihove račune držanja SDR-a kod MMF-a, prema određenim kvotama za svaku zemlju - pojasnili su iz CBBiH.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel (Andrew Jewell) za „Avaz“ je pojasnio da je MMF-ova alokacija SDR-a u iznosu od 650 milijardi američkih dolara injekcija koja će pomoći svijetu u borbi protiv krize izazvane koronavirusom.

- Ova injekcija dodatne likvidnosti će osnažiti povjerenje i ojačati otpornost globalne ekonomije. Zemlje članice MMF-a su dobile svoje SDR alokacije 23. avgusta 2021. Bosna i Hercegovina je od ukupnog iznosa alokacije od 650 milijardi dolara dobila ekvivalent od oko 305 miliona eura - pojasnio je Džuel.


Džuel: Mora će se platiti SDR kamata. Avaz

Dodao je da treba shvatiti da SDR alokacija nije kredit.

- Međutim, korištenje SDR alokacije nije u potpunosti besplatno. Ako Bosna i Hercegovina zamijeni svoje SDR-ove za euro ili neku drugu valutu, morat će platiti tzv. SDR kamatu na konvertirani iznos. Trenutno ta SDR kamata iznosi 0,05 posto - istakao je Džuel.


Promjena valute

U ovoj situaciji jasno je da BiH mora izvršiti konverziju dobivenog novca u eure ili konvertibilne marke, a kako bi se novac mogao uopće raspodijeliti entitetima. Kada se izračuna kamata na ukupan konvertirani iznos, BiH će MMF-u morati platiti 302.000 KM kamate.

- Sve članice MMF-a koje dobiju ovu pomoć, dodao je, bezuvjetno mogu koristiti svoje SDR alokacije. MMF će pružiti savjet u smislu kako taj novac iskoristiti na najbolji mogući način te pomoći da se osiguraju transparentnost i odgovornost - naglasio je Džuel. 

Dodik o raspodjeli novca

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik komentirao je raspodjelu sredstava koje je BiH dobila od MMF-a.

- Već postoji odluka o raspodjeli sredstava MMF-a za sanaciju posljedica pandemije. Prema toj odluci, 38 posto trebala bi dobiti RS, jedan ili dva posto Distrikt Brčko i ostalo bi bilo doznačeno FBiH. To je osnova na kojoj treba izvršiti raspodjelu ili će to pitanje zapasti u probleme, ali, ako se budemo držali dogovora koji smo imali ranije, onda je situacija ovakva jer su sredstva i namijenjena za sanaciju posljedica pandemije - poručio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.