NA LICU MJESTA

Slučaj Memić: Alisa Mutap i ostali optuženi se izjasnili da nisu krivi, Muriz Memić prvi svjedok na suđenju

Kao što što smo i očekivali kriminalci će vazda reći da nisu krivi, kaže Muriz Memić

B. Cerić

25.8.2021

Na Sudu BiH jutros je održano ročište u slučaju Dženan Memić.  Optužnicom su obuhvaćeni Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Optuženi se terete za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića Dženana Memića. Očekivano, svi su se izjasnili da nisu krivi.

Nakon ročišta javnosti se obratio otac ubijenog Dženana Muriz Memić.

 - Kao što što smo i očekivali kriminalci će vazda reći da nisu krivi. Ovo je jedna organizirana kriminalna grupa koja je spremna počiniti zločin, sakriti ga. Mi smo uspjeli doći do suda, sudski postupak ide. Ima ogroman broj svjedoka, meni je drago što ću ja biti prvi svjedok koji će svjedočiti - rekao je Memić.

Ističe da se istraga u ovom slučaju nastavlja.

- Ova istraga ide dalje. Ima još mnogo počinilaca. Bit će otvorena i istraga za ubistvo i to je veliki napredak. Čekalo se da se završi postupak na vrhovnom sudu.  Tužilaštvo BiH će voditi taj slučaj. Kantonalno tužilaštvo ne može jer je Sabina Sarajlija prihvatila da negira  zločine. Imam za to pozitivne informacije. Državno tužilaštvo je pokazalo da hoće da rade - rekao je Dženanov otac Muriz. 

To su protesti za mnoga nerazjašnjena ubistva

Komentirao je i najavljene proteste.

- To su protesti za mnoga nerazjašnjena ubistva. Pozivam cjelokupnu javnost da BiH  dođu ovo nije samo moja borba. Ja mislim da sam mogo uradio. Svi građani trebaju da se priklone.  Dokazali  smo da su korumpirani tužioci, sudski vještaci, doktori. Ako trebam koga da imenujem, evo imenujem Delidu Burzić, koja je meni saopćila da je moj sin ubijen, pa to kasnije negirala, što je dokazao i Vrhovni sud. Bila je odluka Vrhovnog suda. Dženan je ubijen, ja mislim da su dovoljno dokazali koliko su spremni zataškati ubistvo - istakao je Memić.

Da je pronađena krvava i pretučena

- Imate Alisu Mutap i njenu porodicu koja je 6. maja, izjavila javno da oni koji su ubili Dženana su pokušali ubiti i nju. Da je pronađena krvava i pretučena, sada ni riječi o tome. Oni i dalje  žive u tom svom nekom svijetu gdje tvrde da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Želim da pozovemo sve ljude na proteste 11. septembra. Kada ćemo izaći sa konkretnim zahtjevima prema nadležnim institucijama. Ovo je borba svih nas. Sutra se može desiti bilo kome. Ako se ne pronađu ubice sutra ćemo imati novog Dženana, novog Davida - poručila je Arijana Memić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.