SREBRENICA

Nakon 14 godina čekanja počeli radovi na obnovi kuće Bahrudina Jelkića

Nema institucije i donatora gdje nisam predao zahtjev, a svako prikupljanje papirologije koštalo me više od 150 KM, ističe on

Jelkić: Brojna obećanja. AVAZ

Piše: S. Smajlović

26.8.2021

U okviru realizacije državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH5, u Srebrenicije u toku obnova 55 porušenih i devastiranih kuća.

Ovim projektom obuhvaćena je i obnova kuće Bahrudina Jelkića(66) iz srebreničke ulice Reufa Selmangića Crnog, koji je na obnovu čekao punih 14 godina.



Gomila papira

Kada se prije četrnaest godina vratio u svoju kuću, kaže da je očekivao da će ona biti brzo obnovljena, kao što mu je i obećano. Trenutno živi u kući koju je sam osposobio za nužni smještaj, a krov i lamperija su oštećeni i podupire ih raznim predmetima kako se ne bi obrušili.


Radovi na Jelkićevoj kući. AVAZ

- Četrnaest godina obilazio sam državne i lokalne institucije, dostavljajući im gomilu papira i dokaza da sam prije rata imao kuću. Nema institucije i donatora gdje nisam predao zahtjev, a svako prikupljanje papirologije koštalo me više od 150 maraka. Umjesto odgovora na moje zahtjeve, stizala su mi samo lažna obećanja i komisije, koje su mjerile kuću i pravile neke obračune. Nasreću, ovih dana počela je obnova kuće i mojoj sreći nema kraja - radostan je Jelkić, koji pomaže majstorima.


Obnovljene kuće u korovu

Čekajući na obnovu kuće, Jelkić radi sve poslove. Čisti i održava srebreničke avlije, mezarja, kopa kabure kada neko umre, sakuplja drva za prodaju i od toga živi. Prošle godine stekao je pravo na penziju i zdravstveno osiguranje, što mu olakšava život, ali, kako kaže, dok je zdravlja i snage, neće odustati od dosadašnjih poslova.

Jelkić kaže da ga je najviše boljelo to što su kuće obnovljene onima koji žive u Federaciji BiH i inozemstvu. Zna da na području srebreničke općine ima na hiljade obnovljenih kuća koje su obrasle u korov i da se iz njihovih dimnjaka nikada nije zadimilo, a bilo je i slučajeva da majstori nakon obnove kuće nisu imali kome predati ključeve. Smatra da je to neplanska politika povratka i obnove.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.