AFERA RESPIRATORI

Svjedok Bavrka: Nisam ni znao šta su respiratori, Pehar mi je rekao da su to umjetna pluća

Bavrka čije svjedočenje je bilo veoma konfuzno pojasnio je o čemu se raspravljalo na sjednicama Federalnog kriznog štaba čiji je član od 25.marta prošle godine

A. Aljimi

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Kao svjedok optužbe pojavio se Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije za robne rezerve, a koji je također Federalnog kriznog štaba.

Bavrka čije svjedočenje je bilo veoma konfuzno pojasnio je o čemu se raspravljalo na sjednicama Federalnog kriznog štaba čiji je član od 25.marta prošle godine.

On je pojasnio da su se zbog pogoršane epidemiološke situacije sjednice održavale svakodnevno, a često i telefonskim putem.

Svjedok je naveo da je plan nabavke medicinske opreme sačinio Federalni zavod za javno zdravstvo,ali da ga on nije razumio jer je po struci ekonomista.

On je naveo da je kontakt osoba za materijale bio Enes Memić koji je dostavljao svu dokumentaciju o kojoj su se trebali izjašnjavati.

Također je kazao da je Vlada FBiH planirala na opremu potrošiti pet miliona KM, ali je kasnije izdvojeno dodatnih sedam miliona.

Rekao je da nije ni znao šta su respiratori pa je pitao Davora Pehara, direktora Federalnog zavoda za javno zdravstvo koji mu je kazao da su to umjetna pluća.

Svjedok je ispričao i da mu nije bilo poznato da Srebrena malina nabavlja respiratore ali da zna da prema zakonu onaj ko nabavlja robu dužan je osigurati i skladištenje.

Tužilac Hukeljić je nekoliko puta morao svjedoku predočavati iskaz koji je dao tokom istrage jer je na pojedina pitanja odgovarao drugačije.

-Nisam ni mislio da ću biti svjedok, mislim da za to nije ni bilo potrebe. Pitao sam da li ove respiratore možemo koristiti u bolničkom liječenju ili samo u Hitnoj pomoći. Također sam postavio pitanje da li imamo dovoljno kvalitetnih automobila gdje možemo ugraditi te respiratore, ako nisu za bolničko liječenje – naveo je Bavrka.

Pri kraju ročišta povela se rasprava između tužioca i odbrane zbog dvije verzije jedne informacije od 3. aprila prošle godine.

Naime, informacija Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima koje su provedene na prevenciji širenja koronavirusa od proglašenja stanja nesreće u FBiH do 23. marta i one koje je provodilo od 23. marta do 3. aprila, koju je Vlada FBiH razmatrala na sjednici 9. aprila, stoji rečenica: "Dana 3. aprila zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora". Radi se o informaciji koja nije bila potpisana. Bavrka je kazao da je tužiocu prilikom pripreme za današnje ročište,a koja se dogodila 27. jula kazao da on posjeduje primjerak informacije u kojem ta rečenica nije navedena.

Nastavak suđenja je sutra.

Više o temi Afera Respiratori

AFERA RESPIRATORI
Odgođeno suđenje Novaliću i ostalima
NA VRH

Podijeli članak na