PRESS METALACA

Sindikat poručio: Rješavati probleme u preduzećima namjenske industrije

- Nadam se da neće doći do generalnog štrajka, rekao Melez

Fena

Sa press konferencije

Foto: Fena


Predstavnici Sindikata metalaca Federacije BiH danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu ukazali da, iako bh. namjenska industrija bilježi veliki porast, u pojedinim preduzećima postoje problemi koji se uglavnom odnose na neuplaćivanje plata i doprinosa, te nekompetentne uprave i nadzorne odbore.

Govoreći o radnicima i stanju u namjenskoj industriji, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez podsjetio je na nedavne proteste u Pretisu, Zraku i  Binasu.

- Nadam se da neće doći do generalnog štrajka. Bitno je da se počnu riješavati problemi i ispune naši zahtjevi - istakao je Melez.

Predstavnici sindikalnih organizacija Zraka Sarajevo, Pretisa Sarajevo, Binasa Bugojno, BNT TMiH Novi Travnik, TRZ Hadžići, Igmana Konjic  i Unis Ginexa Goražde govorili su o stanju u ovim preduzećima i položaju radnika.

Neisplaćene plate najveći su problem u Zraku gdje sindikalna organizacija, kako je rekao njen predsjednik  Emir Kominlija, traži smjenu direktora, ali i nadzornog odbora kompanije. Također zahtjevaju da istražni organi ispitaju indicije o eventualanim kriminalnim radnjama i malverzacijama u toj kompaniji.    

U Binasu i Pretisu, kako su rekli predstavnici tih sindikalnih organizacija Faruk Jusufspahić i Mirza Pobrić, nedavno su se desili protesti radnika koji su tražili svoja prava, a ne štrajk kako je prikazano. Zatraženi su bolji uslovi rada, isplata zarađenih plata, redovna uplata zdravstvenog i penzionog osiguranja. Naglašen je korektan odnos sa resornim ministarstvom, te da su uvijek na raspolaganju upravi da zajedno rješavaju probleme. Radnici Binasa ranije su tražili smjenu uprave, tvrdeći da je da je nesposobna dogovoriti bilo kakav posao.

NA VRH

Podijeli članak na