OTVARA SE NOVA ISTRAGA

Advokat Feraget: Zaštićeni svjedoci su pričali tužiocima o Dženanovim ubicama i motivu zločina

Kada dođemo do direktnog izvršioca imat ćemo motiv, a kada dođemo do motiva riješili smo slučaj, kaže Feraget

Feraget: Bilo je više napadača. Avaz

Piše: Admir Aljimi

25.8.2021

Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović danas su se pred sudijom Suda BiH Mirsadom Strikom izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice za zataškavanje i podmetanje dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića.

U ovom slučaju je glavni pretres otvoren i suđenje ide svojim tokom, ali ono što trenutno najviše interesuje bh. javnost je direktni izvršilac Dženanovog ubistva i njegov nalogodavac, kao i motiv zločina. Upravo su ove dvije stavke ovih dana preokupirale pažnju tužilaca Tužilaštva BiH.

Veliki broj dokaza

Ifet Feraget, advokat porodice Memić kaže da je istraga za ubistvo izvjesna jer postoji veliki broj dokaza koji omogućavaju njeno otvaranje.

- Naime, tužioci Kantonalnog i Federalnog tužilaštva koji su prijavljeni zbog zataškavanja ubistva i ometanja istrage ne mogu preuzeti taj predmet. Očigledno je da je sarajevsko tužilaštvo umiješano u zataškavanje i ne mogu osigurati svoju nepristrasnost. Očekujem da će Tužilaštvo BiH u narednom periodu donijeti naredbu o sprovođenju istrage i za sam slučaj ubistva. Mislim da rezultati istrage neće doći brzo, jer ne vjerujem u brze istrage. Kvalitetna istraga zahtijeva vrijeme bez obzira što smo izgubili pet godina i šest mjeseci – pojašnjava Feraget.

On je konstatirao da se tek sada treba raditi ono što je moralo biti urađeno 8. februara 2016. godine, kada su Dženanu Memiću nanesene povrede koje su ispostavit će se bile smrtonosne.

- Vraćamo se na početak. To će biti signal i za VSTV, UDT i za Kantonalno i Federalno tužilaštvo da bi morali nešto poduzeti oko tužilaca koji su radili na predmetu, a promašili su metu. I, to nisu promašili metu zato što loše gađaju, već nisu htjeli da gađaju u pravu metu. Oni su se okrenuli na drugu stranu i pucali su u drugu metu. Ovo će biti posljednja istraga u ovom predmetu, treće neće biti. Dakle, sada se fokusiramo na sam čin ubistva i tom istragom će biti obuhvaćeni svi oni koji su direktno umiješani, ali i preostali dio, sudski vještaci, policajci i tužioci koji su očigledno zloupotrijebili službeni položaj, svako na svoj način. Kada dođemo do direktnog izvršioca imat ćemo motiv, a kada dođemo do motiva riješili smo slučaj – precizirao je Feraget.

Dženan je imao odbrambene povrede

Pojasnio je da što se tiče umiješanosti tužilaca i vještaka ima više nego dovoljno dokaza da se protiv njih otvori istraga.

- Sasvim je sigurno da je nekoliko svjedoka kazalo dosta korisnih informacija oko direktnog počinioca ubistva i motiva. 

Tužilaštvo je kroz saslušanje čitavog niza svjedoka utvrđivalo i okolnosti koje se tiču samog čina ubistva. Oko toga su pričali zaštićeni svjedoci, mada je bilo i onih koji su otvoreno imenom i prezimenom rekli šta znaju. Što se tiče broja izvršilaca, ako idemo po nekoj logici Dženan je imao odbrambene povrede. 

Ako se branio od napadača, onda mu taj napadač nije mogao smrtonosnu povredu nanijeti na samom početku, nego na kraju. Očigledno je da je to bila tučnjava, kao što je Dalida Burzić rekla. Kazala je da je bio sukob koji je eskalirao i navela „oni nisu htjeli da ga ubiju“. Po Dženanovim povredama od kojih su neke odbrambene može se zaključiti da je bilo više napadača. Osim toga ima i kod Alise Ramić – Mutap lakša tjelesna povreda glave i one njene izjave na osnovu čega se može zaključiti da se radi o većem broju lica – ustvrdio je Feraget.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.