DISCIPLINSKO ROČIŠTE

Formirana Drugostepena komisija u predmetu "Debevec", ali ko su njeni članovi

Osim UDT-a žalbu su uputili i advokati predsjednika Suda BiH

Ranko Debevec. Avaz

Piše: M. Aščić

26.8.2021

Ured disciplinskog  tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević prije nekoliko dana izjavio je  žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u predmetu "Ranko Debevec".

Osim UDT-a žalbu su uputili i advokati predsjednika Suda BiH.

Na taj način otpočeo je Drugostepeni disciplinski postupak.

Na upit VSTV-u da li je imenovana Drugostepena komisija, odgovoreno nam je:

- Želimo vas informisati da je iniciranjem drugostepenog postupka protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca, Sistem za  automatsko upravljanje disciplinskim predmetima (DKCMS) dodijelio predmet u rad jednoj od tri stalne drugostepene komisije za sudije. Imena članova komisije nismo u mogućnosti dostaviti.

Podsjećamo, iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH, Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a samo je javno opomenut u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere“.

Sve to nije bilo dovoljno da se Debevec suspendira i razriješi dužnosti. Očigledno je da u VSTV-u BiH imaju dvostruke aršine: jedni važe za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, a drugi za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Pitanje je i zašto u VSTV-u ne žele reći imena Drugostepene komisije jer su u slučaju Gordane Tadić javno objavljena imena članova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.