UPUTILI APEL

SDP BiH traži: Hitno zaustaviti enorman rast cijena osnovnih životnih namirnica

Evidentno je da su neki od proizvođača i distributera iskoristili prolaznu krizu na svjetskom tržištu, kako bi držali vještački napuhane cijene, smatraju u SDP-u

Iz SDP-a apelirali na nadležne da pojačaju inspekcijski nadzor. Avaz

Piše: E. H.

26.8.2021

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Vladu Federacije BiH, kao i nadležne federalne inspekcijske službe, da hitno zaustave divljanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji.


Nekontroliran rast cijena osnovnih životnih namirnica

- Iako smo svjedoci da je tokom ove godine došlo do porasta cijene namirnica koje čine osnovu potrošačke korpe bh. građana, evidentno je da su neki od proizvođača i distributera iskoristili prolaznu krizu na svjetskom tržištu, kako bi držali vještački napuhane cijene. Ovakve enormno napuhane cijene se negativno održavaju na kućni budžet prosječnog kućanstva. Nekontroliran rast cijena osnovnih životnih namirnica poput jaja, brašna i jestivog ulja, te u posljednje vrijeme pilećeg mesa, koje se može porediti sa cijenama najboljih mesnih proizvoda od junetine ili teletine, predstavljaju direktan udar na životni standard građana - poručili su iz SDP-a.

Dodali su da iako je Vlada FBiH u proteklom periodu prema ovakvom divljanju cijena imala reakcije u vidu blagog inspekcijskog nadzora, apeluju da se one pojačaju i da se maksimalno kazne maloprodajni lovci u mutnom, jer pokušavaju ostvariti ekstra profit na građanima.


Vlada FBiH opterećena brojnim aferama sa sudskim epilogom

- To je najmanje što Vlada, opterećena brojnim aferama sa sudskim epilogom, može uraditi za građane. Naime, potpuno je jasno da Vlada FBiH nema namjeru preduzimanja bilo kakvih mjera na popravljanju statusa radnika i penzionera kroz povećanje plaća ili penzija. Ako je to već tako, pozivamo ih da pokušaju ublažiti štetu i bar djelimično sprati ljagu koju su stekli brojnim koruptivnim aferama, zbog čega su izloženi brojnim istragama i sudskim procesima - zaključeno je u saopćenju SDP-a.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.