BOJKOT ILI INTERES

Svetlana Cenić: Ima li smisla pitati zašto je Erdoan toliki interes srpskog naroda, pošto se čini da je vitalni interes Milorada Dodika?

BiH je rijetka zemlja gdje se građani dokazuju stalno ovome što se naziva državom, a ne država kvalitetom usluga njima

Svetlana Cenić. Avaz

Svetlana Cenić

27.8.2021

Svetlana Cenić, politička analitičarka i ekonomisitica, u svojoj kolumni za Inforadar osvrnula se na aktuelna politička i društvena događanja u BiH. 

Dok prave onako važne face što Rusi i Kinezi nisu priznali novog visokog predstavnika, valjalo bi se podsjetiti na kinesku poslovicu da nesreća dolazi iz usta (šta ti bi, crni sinko, da onakve gnusobe pričaš?), a rusku da je lakše svađe izbjeći, nego ih okončati (koja je izlazna strategija sada?).

Kažu Rusi i da će se prijatelj složiti sa tobom, ali pravi prijatelj će se raspravljati (jesu li pravi prijatelji interesni takojevići?), a Kinezi da pametan čovjek nauči deset stvari, a vjeruje u jednu, dok budala nauči jednu stvar, a vjeruje da ih zna deset (odakle da počnem da nabrajam svekoliko neznanje?).


Vitalni interes srpskog naroda

Nijemci dodaju da gdje se čast kupuje novcem, ona traje dok novca ima. Ima ona njihova i da bogataš nosi mozak u džepu. Tapšu dok imaš para i vlast, a tvoj mozak sav u tome. Nestane vlasti, istopi se uticaj i nestanu pare.

Zna to, barem, Dodik dobro. Otud panika. Samo ne zna očito sve ovo drugo. Jer, prvi put kada je sišao sa vlasti, a pričali njegovi prijatelji ili šta su već, telefon odjednom zaćutao, pare nestale. Tada je rekao i da će sljedeći put drugačije. I, eto, kad se vratio, ja se kladila sa njegovim pokojnim prijateljem da će biti još gori i da ne verujem da je išta iz tog telefonskog muka naučio.

Dobivenu opkladu nisam naplatila, a i čemu?! Mala bi to satisfakcija bila za sve ono što su poltroni bili u stanju da mi urade dokazujući se njemu. Očekujem da će ti isti uskoro pričati kako su podrivali iznutra, da su uvijek bili na pravoj strani, a da je hrabrost bilo biti unutra, imati sigurnu platu i privilegije, a ne vani na vetrometini, bez ikakve sigurnosti i sa bezbroj prepreka i etiketa.

Priznajem da se naslađujem kad gledam kako se udvaraju, mede i stoje mirno i na promašenim tribinama i skupovima poput onog na Kozari, a onda i kako onaj u čijoj se pozadini nastanjuju, hvali onog iznad sebe, odnosno Vučića, sve u desetercu veličajući njegovu ulogu kao najboljeg predsjednika ikad. A ko bi znao ako ne on kojem su svi redom na slavu dolazili, po koje je helikopter ili avion odašiljao, kojima se u kampanju dolazilo?

I svi su bili najbolji dok nije došao najbolji od najboljih sa još više vlasti, više sile i više BIA uz sebe. BIA, sinko, BIA vrti gdje burgija neće. BIA i pare. Ako mi ne vjerujete, pitajte Vulina i tetku mu.

Elem, Kinezi i Rusi nisu priznali Schmidta, ostali jesu i šta sada da radimo? Da slušamo Vučića, koji je glede Schmidta malo za, malo protiv, a više za jer investicije i 70.000 zaposlenih u Srbiji, koji direktno zavise u ovom trenutku od tih njemačkih investicija.

Pored svih obećanja datih Mutti Angeli Dorothei Merkel. Njen uticaj će se smanjiti odlaskom s vlasti, ali nikada prestati neće. Za razliku od balkonoidnih političara, koji imaju prijatelja koliko traje vlast i dok pare ne nestanu, a jednako toliko dugo su im i porodice uspešne. Nažalost, što bi rekla ona srpska poslovica, svi vole hajduke, ali niko za njima u goru neće, pa vlast podugo traje i ima razorne posljedice po imovinu, psihu i sve ono u šta se upravo takvi kunu vladajući beskrupulozno i neodgovorno.

Miloradu Dodiku je kao kec na desetku došao Valentin Inzko sa zadnjim potezom. Da se čupa, vadi, ima razlog da trči do Vučića, sabija redove i krpi partijske popucale veze, a opoziciji zabaci uvijek istu varalicu.

Uostalom, zna i Valentin kako je na slavi i među njegovim karijeristima bez pokrića. Tamo se nekada išlo kao na slet. Red bio od raskrsnice pre Laktaša do Bakinaca. Slavski pokloni se kao štafeta predavali. Tu je i Valentin jeo, pio i nazdravljao. Nije prvi, ali moguće da je zadnji visoki predstavnik za tom sofrom. Možda važi za žene da je bolje biti zadnji nego prvi u njihovom životu, ali za političare je to karijerna smrt.

I onda predsjednik Erdogan. Vitalni interes srpskog naroda zbog kojeg treba prekinuti navodnu blokadu rada državnih insitucija, jer je u interesu srpskog naroda.

U interesu srpskog naroda nisu bili, recimo, požari ili obnova mandata guvernera i upravnog savjeta Centralne banke BiH. Pare koje je poklonio MMF lako i brzo su se razdijelile i sa blokadom, pa se s njima možemo samo pozdraviti. Pitati gdje će i kako biti potrošene, jer date su za sanaciju posljedica pandemije, nema smisla, jer pravog odgovora neće biti. Osim da se prate nabavke.

Da li ima smisla i pitati zašto je Erdogan toliki interes srpskog naroda, pošto se čini da je vitalni interes Milorada Dodika? Kao u pitanju je autoput Sarajevo-Beograd, a ja nešto mislim da su više interesi u pitanju. Vidjeti pod nekretnine i poslovi u Turskoj.

Slika s Erdoganom za to mnogo znači.


Ekser drži potkov, potkov konja, konj junaka, junak grad, a grad zemlju

Kupuje se brzom brzinom sve po državi, a i šire. I zato ne smije da se izgubi vlast po bilo koju cijenu. A cijenu znamo ko plaća.

BiH je rijetka zemlja gdje se građani dokazuju stalno ovome što se naziva državom, a ne država kvalitetom usluga njima. I zato će ili platiti svaku cijenu ili otići, pa i od tamo dokazujući ko je veći patriota.

Kad dođu u posjetu, čekat će ih ili neka šuplja da bi valjalo da ulažu u domovinu, ili onakav Dodikov govor sa skupa na Kozari da “kada nam se vrate u iznajmljenim automobilima i za nekoliko dana spucaju sve svoje plate da bi se pokazali kako su moćni, odlaze na teške poslove koje rade tamo negdje na zapadu i kažu da im je dobro, a nama je najbolje ovdje”.

Valjda su otišli zbog tog silnog dobra i poštovanja.

A kaže srpska narodna da ekser drži potkov, potkov konja, konj junaka, junak grad, a grad zemlju. Eksera gdje god se okreneš, potkivanje smo gledali i gledamo u vidu korupcije, konji i dalje tegle, samo nigdje junaka da prave grad i zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.