ČARŠIJSKA DŽAMIJA

Reis Kavazović se na hutbi zahvalio Erdoanu na stalnoj brizi za BiH

Velika je radost jer ovom džuma-namazu prisustvuje i naš prijatelj predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, rekao je Kavazović

Husein ef. Kavazović. Avaz

Piše: Ekipa "Dnevnog avaza"

27.8.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Reccep Tayip Erdogan) klanjao je džuma-namaz u Čaršijskoj džamiji u Sarajevu.

Džumu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. 

- I mi ovdje u Bosni moramo se okrenuti jedinstvu i onome što nas ujedinjuje, a ne razdvaja. Dok ne napišemo sami svoju povelju i Ustav bilo bi dobro proučavati ono što su nam preci ostavili. Muslimani ne bi smjeli zaboraviti na poruke Hidžre i Medinske povelje. Snove ostvaruju oni koji se trude i uče. Za nas muslimane podjednako je važno znanje o vjeri. Znanje je fars. Našoj djeci trebamo da usadimo ljubav prema školi - poručio je reis Kavazović.

Ovaj svijet na kojem živimo je Božije djelo, istakao je Kavazović.

- Zato nam je vjerovjesnik savjetovao da razmislimo o Božjem stvaranju. Obavezni smo istraživati tajne Božijeg stvaranja. Nauka je u neku ruku nastavak objave. Nauci je vjera kao svjetiljka i vodič. Zato žalosti me kad muslimani dovode u sumnju naučna otkrića. Zato koristim se i ovom prilikom da Vas pozovem na vakcinaciju. Ostavite se sumnjičenja bez dokaza jer je to veliki grijeh - istakao je Kavazović.

Posebno se obratio gostu iz Turske.

- Velika je radost jer ovom džuma-namazu prisustvuje i naš prijatelj predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan. I danas Bošnjaci prema Turskoj gaje osjećaje ljubavi i bratstva. Koristim priliku da Vam se Vaša ekscelencijo zahvalim na pomoći. Teško bi sami mogli obnoviti naše džamije. Gospodine predsjedniče, zahvaljujemo vam na stalnoj brizi i što tu brigu pokazujete prema svim stanovnicima BiH. S tom brigom BiH će biti dobra i prosperitetna evropska država. Neka Vas Bog poživi i dobro došli - istakao je Kavazović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.