SARAJEVO

Uskoro imunizacija u firmama: Za dan se prijavilo 1.000 radnika

To je jedini način da se zaštitimo od koronavirusa, imamo porast broja zaraženih, naveo je Spahić

Spahić, Vranić i Pandurević. AVAZ

Piše: E. Ma.

27.8.2021

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo govorili su na današnjoj konferenciji za medije o uvođenju procesa imunizacije uposlenika u prostorijama kompanija na području KS.

Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH istakao je da je cilj bio da se na cijelom području FBiH obezbijedi brzo i kvalitetno vakcinisanje.

- Uputili smo poziv kompanijama sa područja KS i za jedan dan se prijavilo 15 kompanija i između 850 i 1.000 radnika. Naš cilj je da se u kompanijama u FBiH potpuno vakciniše do 30.000 ljudi i ako se ovakav trend nastavi i bude dobar odziv u drugim kantonima, nadam se da ćemo to i postići. Pozivamo sve kompanije da se prijave i one koje nisu članice UPFBiH jer je riječ o opće-društvenom cilju, a to je da se postigne visok procenat vakcinisanosti stanovništva - kazao je direktor Udruženje poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić zahvalio se Udruženju poslodavaca FBiH koje je pokazalo društvenu odgovornost, naglašavajući da je vakcinacija jedini put ka vraćanju u normalni život.

- Pored radnika iz kompanija koje su se prijavile bit će omogućeno i vakcinisanje njihovih članova porodica i ostalih zainteresovanih za šta je potrebno da se prijave UPFBiH koje će Ministarstvu dostaviti spiskove - kazao je ministar Vranić.

Pozvao je sve građane da se vakcinišu, kao i sve zdravstvene radnike zbog toga što informacije iz velikih zdravstvenih ustanova nisu zadovoljavajuće, odnosno, ima veći broj nevakcinisanih zdravstvenih radnika.

Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS, koji je kazao da rezultati nisu nimalo dobri.

- U Covid ambulanti u Saraj Polju je primijetan porast zaraženih. Doktor Drljević je rekao da se za vikend očekuje veći broj novozaraženih, tako da je vakcinacija jedini način da se zaštitimo od koronavirusa - istakao je on.

Također, i radnici koji nisu iz KS, a rade u tom kantonu, moći će se vakcinisati.

- Raduje me što je do sada dosta dobar odziv kompanija. U narednih nekoliko dana proces imunizacije po kompanijama će započeti, za šta će biti angažovano deset medicinskih sestara i tehničara koji će činiti mobilne timove. Neophodno je da radnici imaju zdravstvenu knjižicu, a sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS bit će iskoordinirano izdavanje potvrda o vakcinaciji. Također, radnici iz drugih kantona također mogu biti vakcinisani, a potvrdu o vakcinaciji će moći dobiti u kantonu prebivališta - kazao je Spahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.