BORBA PROTIV TERORIZMA

Vijeće sigurnosti UN-a: Počinitelje napada u Kabulu dovesti pred lice pravde

Pozvali su sve države, u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, da aktivno sarađuju sa svim relevantnim vlastima o ovom pitanju

Vijeće sigurnosti je najoštrije osudilo ove užasne napade. Arhiv

Fena

27.8.2021

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je međunarodnu zajednicu da izvede pred lice pravde počinitelje jučerašnjeg napada na aerodromu u Kabulu, navodi se u zajedničkom saopćenju, objavljenom danas.

- Članovi Vijeća sigurnosti naglasili su potrebu da se počinitelji, organizatori i finansijeri ovih užasnih terorističkih djela pozovu na odgovornost i izvedu pred lice pravde - ističe 15-člano vijeća.

Pozvali su sve države, u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, da aktivno sarađuju sa svim relevantnim vlastima o ovom pitanju.

Vijeće sigurnosti je najoštrije osudilo ove užasne napade.

Također su ponovili važnost borbe protiv terorizma u Afganistanu kako bi se osiguralo da se teritorij Afganistana ne smije koristiti za prijetnje ili napade na bilo koju zemlju, te da nijedna afganistanska skupina ili pojedinac ne smije podržavati teroriste koji djeluju na teritoriju bilo koje zemlje.

Vijeće je pozvalo "sve relevantne strane da poštuju i olakšaju sigurnu evakuaciju civila", te ponovilo svoju podršku radu Misije Ujedinjenih naroda za pomoć u Afganistanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.