PREDSJEDNIŠTVO BIH

Komšić: S Erdoanom smo razgovarali i o političkoj situaciji u BiH, svi smo iznijeli svoje stavove

Dogovor je da se sljedeći trilateralni sastanak BiH - Turska - Srbija održi u BiH

Komšić: Svi smo iznijeli svoje stavove. Predsjedništvo BiH

Piše: A. J.

27.8.2021

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Nakon sastanka održana je konferencija za medije.

Komšić je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku razgovarati s Erdoanom.

- Dogovor je da se sljedeći trilateralni sastanak BiH - Turska - Srbija održi u BiH. To je nastavak cijelog ciklusa takve vrste sastanaka koji su se pokazali vrlo korisnima. Razgovarat ćemo i o gradnji ceste Sarajevo - Beograd koji ne ide onako kako je planirano, ali su vidljivi pomaci.  Razgovarali smo o šansi za BiH da trgovinska razmjena s Turskom dostigne cifru do 1 milijarde dolara. Od predsjednika Erdoana smo upoznati sa situacijom stanja investicija turskih partnera u BiH, problemima s kojima se susreću investitori. Razgovarali smo o projektima da se turski investitori dovedu u ravnopravan položaj s domaćim firmama, mislimo na "Natron Maglaj" i bivšu fabriku sode u Lukavcu - kazao je Komšić.

Rekao je da se tema bila i potpisivanje pisma namjere o saradnji u oblasti energetike.

- Bilo je razgovora o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, svi smo iznijeli svoje stavove, neću govoriti šta je ko rekao. Imat ćete priliku pitati svakoga - kazao je Komšić novinarima.

Odgovarajući na pitanje o blokadi rada institucija, Komšić je rekao da će se ispostaviti da je to bilo gubljenje vremena. Osvrnuviši se na obraćanje Dodika, rekao je da ne vjeruje da se može desiti mirna disolucija BiH.

- To je moje mišljenje, moj stav - rekao je Komšić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.