NAKON SASTANKA

Džaferović: Velike firme iz Turske koje posluju u BiH imaju probleme, moramo im pomoći

Izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd važna je i kao politički projekt

A. J.

27.8.2021

Džaferović: BiH je potrebno stabilno okruženje. Screenshot BHT

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je nakon današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom da su odnosi s Turskom prijateljski, da je to veliki prijatelj BiH i svih njenih građana.

- Ako bismo sumirali naše bilateralne odnose u protekle tri godine, činjenica je da su Republika Turska i predsjednik Erdoan stabilizirajući faktor na zapadnom Balkanu. Jako je važno da se ožive trilaterale. Planiramo sastanak BiH - Turska - Srbija u BiH. Jako je važna saradnja s Turskom i našim prijateljima jer i Turska ima svoj evropski put, ona je članica NATO saveza. Posebno bih istakao neiskorištene mogućnosti ekonomske saradnje - rekao je Džaferović.

Podsjetio je na potpisani sporazum u oblasti infrastruktutre za koji je rekao da je najbitnija tačka za projekt izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

- On je važan i kao politički projekt. Ostalo je da parlament turske ratificira sporazum i da se krene s ubrzanom realizacijom. Za to sam da se počne graditi istovremeno na više mjesta i kada je u pitanju južna i kada je u pitanju sjeverna interkonekcija - rekao je Džaferović.

Naveo je i da je ugovor o slobodnoj trgovini ratificiran u oba parlementa i da stoje neiskorištene mogućnosti.

- Moramo se organizirati, to je velika komparativna prednost za BiH. Velike firme iz Turske posluju u BiH, koje imaju probleme u svom poslovanju, na nama je da pomognemo tim kompanijama jer pomažući njima pomažemo sebi. Nastavit ćemo ovu našu saradnju. BiH je potreban mir, stabilnost, funkcioniranje institucija. Potrebno je stabilno okruženje kako bismo snažno išli dalje - rekao je Džaferović.

Kazao je da je Dejton izbalansirana ravnoteža i da treba sve učiniti da se ona ne pokvari jer će svi biti gubtnici. Također je, reagirajući na Dodikovo obraćanje, rekao da mirna disolucija BiH nije moguća. 

- Pozivam sve političare u BiH da se kane teških riječima. Sa riječima se sve počinje - naveo je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.