PRVANJ KOD GORAŽDA

Mještani žele zaštititi i svijetu pokazati stećke i nišane stare stotinama godina

Lokalitet je bio zaštićen zato što je bio zaboravljen, a onda je i šuma zaštitila ovu riznicu povijesti, kaže ef. Pitić

Proučen Ja’sin na starom mezarju. Avaz

Piše: A. Bajramović

30.8.2021

Učenjem Ja’sina kraj mezara neznanog šejha, klanjanjem akšam-namaza i zikrom u mjestu Prvanj na granici općina Novo Goražde i Čajniče započeto je druženje stanovnika porijeklom iz ovog kraja te najavljene intenzivnije aktivnosti na istraživanju, zaštiti i promociji njegove bogate kulturno-historijske zaostavštine.


Turbe i tekija

Kameni stećci u blizini starog mezarja iz turskog vremena, ostaci temelja objekta za koji mještani kažu da je bio tekija, a bolje upućeni da se radilo o turbetu, samo su neki od tragova života na ovom prostoru, koje su mještani oslobodili od korova i koje je potrebno istražiti i zaštititi.

Ove aktivnosti iniciralo je Udruženje „Eko selo“, koje okuplja oko 200 članova porijeklom s Prvnja i iz okolnih mjesta, a podršku su obećali i Muftijstvo goraždansko te Medžlis IZ Čajniče.


Selimbegović: Uradili mnogo. Avaz

- Postojimo samo godinu, a uradili smo mnogo za povratnička mjesta Prvanj, Bukva, Pribjenovići i Miljanovići. Prije rata tu je bilo 176 stanovnika, a do danas je obnovljeno deset kuća. Neki dolaze da obrađuju zemlju iako im kuće nisu ni napravljene, tako da procjenjujemo da na ovom području živi oko 50 stanovnika - kazao nam je predsjednik Udruženja Džemail Selimbegović.


Pozitivna energija

Prvanj je jedan od brojnih lokaliteta na području Muftijstva koji su zubom vremena i vegetacijom bili “zaštićeni”, kaže muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Dodaje da tako pozitivnu energiju, kao među stanovnicima ovog mjesta, nije osjetio još od imenovanja na dužnost i dolaska u Goražde, prije sedam godina.

- Lokalitet je bio zaštićen zato što je bio zaboravljen, a onda je i šuma zaštitila ovu riznicu naše povijesti. Tako je bilo do dolaska nekih ljudi kojima je stalo, koji žele znati šta je to ovdje bilo. Ovdje golim okom vidimo povijest naše zemlje u posljednjih najmanje 2.000 godina - rekao je Pitić.


Mještani su zajedno klanjali akšam-namaz. Avaz

Arheološka istraživanja

Muftija Pitić najavio je početak arheoloških istraživanja nakon kojih bi mnogo toga trebalo biti jasnije.

- Ono što sad možemo pretpostaviti je da je dobar dio nišana sufijske provenijencije, pretpostavljamo da su neki od njih iz reda mevlevlija, a, ako se ovim arheološkim iskopavanjima pokaže da smo ovdje imali i turbe, možda još neke objekte, to će cijelom prostoru dati jednu potpuno novu dimenziju - ističe on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.