OTPOR ZDRAVOM RAZUMU

Antivakseri će nam doći glave: Zašto građani bježe od vakcina

Mnogi odbijaju da prime vakcine i ne žele snositi posljedice

„Bezumni“ protesti u Sarajevu. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

29.8.2021

Nakon što je premijer Kantona Sarajeva Edin Forto najavio mogućnost uvođenja restrikcija za nevakcinisane građane u Sarajevu, u bh. javnosti došlo je do bure negodovanja i otpora antivaksera, koji smatraju da bi im na taj način bila ugrožena ljudska prava.

Zbog svega su antivakseri u Sarajevu održali i protesti, uz vrlo neumjesan gest stavljanja bijelih traka na ruke, što je, podsjetimo, obilježje koje su Bošnjaci u Prijedoru morali nositi pred i tokom masovnog pokolja nad njima u ljeto 1992.

Određene restrikcije za nevakcinisane osobe ili zahtijevanje negativnog testa za ulazak u zatvorene prostore u kojem se okuplja veliki broj ljudi, mjere su koje danas većina evropskih zemalja primjenjuje kao način suzbijanja i zaštite nevakcinisanih u jeku širenja delta soja.

S obzirom na to da je izvjesno da BiH ulazi u četvrti val pandemije, s dnevnim brojem zaraženih koji sada već prelazi 500, postoje dvije mjere koje vlast može primijeniti. Ili da sve građane stavi u neku vrstu „lockdowna“ ili da se restrikcije primijene samo na one koji su kao nevakcinisani posebno ugroženi. Šta je logičnije, pravednije, bolje?

Na kraju, zabrinjava činjenica da toliki broj antivaksera i ljudi koji vjeruju u razne teorije zavjera postoji u BiH. No, kada neko slomi nogu ili mu je potrebna operacija slijepog crijeva, sigurno ne ide kod „internet-eksperta“ s društvenih mreža za sve i svašta da ga operira, nego kod ljekara koji se godinama školovao za to. Ali, u slučaju vakcina, mnogi radije slijede savjete i fantastične teorije zavjere različitih šarlatana po društvenim mrežama nego ljekara i stručnjaka koji savjetuju masovno vakcinisanje.

No, gužve koje su tokom prošle sedmice zabilježene pred Zetrom bude nadu da većina građana ipak vjeruje razumu nauke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.