SPEKTAKLI

Hant i Ifland slavili na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru

Veliki broj posjetilaca posmatrao uživo maestralne skokove

Slavljenički šampanjac ispod Starog mosta. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

28.8.2021

Geri Hant (Gary Hunt), Britanac koji ove godine nastupa pod francuskom zastavom i Rijanan Ifland (Rhiannan Ifland) iz Australije pobjednici su Red Bull Cliff Diving, takmičenja u skokovima u vodu održanom na Starom mostu u Mostaru u okviru ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.




Veliki broj posjetilaca pratio skokove. M.Smajkić

Tako je trodnevni takmičarski spektakl, koji je grad na Neretvi stavio u žižu svjetske javnosti i kojem je svjedočio više stotina gledalaca, ali i višemilionski TV auditorijum, okončan danas finalnom serijom maestralnih, iznimno složenih, skokova.

Drugo mjesto u ženskoj konkurenciji slavila je Meksikanka Adrijana Himenez (Adriana Jimenez), a treću poziciju zauzela je Džesika Mekoli (Jessica Maculay) iz Kanade.

Ifland koja je i u petak bila prva na tabeli, bila je presretna zbog svoje pobjede i to desete po redu.

- Kada stojim gore na platformi, uvijek u Mostaru gledam na sve te ljude koji mnogo vole ovaj sport i to daje tako mnogo energije. Ja to zaista mnogo cijenim i to mi je velika podrška - izjavila je Ifland nakon pobjede.

Najbolje skakačice. M.Smajkić

Sjajno raspoložen nakon pobjede bio je i Hant, koji je podvukao da je svake godine sjajna atmosfera na takmičenju u Mostaru, a upitan je li očekivao pobjedu odgovorio je: 

- Nikad ne znaš šta možeš očekivati, sve je veliki izazov. Bez sumnje, zadnja runda je bila , zaista, teška, ali osjećaj je sjajan.

On je iza sebe ostavio Rumina Konstantina Popovicija (Constantin) te Nikitu Fedotova iz Rusije, koji je zauzeo treću poziciju.

Dino Čolaković, jedan od organizatora takmičenja je kazao da su presretni i prezadovoljni jer su, ponovo, Cliff Diving vratili u normalne tokove u Mostaru.

- Presretni smo što Mostarci, Hercegovci i Bosanci vole ove skokove i dođu da uživaju u ovom takmičenju. Vrijeme nam je pravilo probleme, pa smo jučer radili dvije serije, ali u konačnici, sve je ispalo dobro - kazao nam je on.


Najbolji među skakačima. M.smajkić

Nakon proglašenja pobjednika uslijedilo je i slavljeničko zalijevanje šampanjcem te fotografiranje s fanovima.

Red Bull Cliff Diving ekstremni je sport čija se takmičenja održavaju od 2009. godine, a prvo takmičenje u Mostaru održano je 2015. godine.

U Mostaru najbolji svjetski skakači izvode spektakularne skokove s platforme visoke 27 metara, dok takmičarke skaču s 21 metara visine. Sljedeća stanica takmičara je Irska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.