FRANO KRNIĆ OTKRIO

U Hagu bila spremna optužnica protiv Tuđmana, od suđenja za ratne zločine spasila ga smrt

Karla del Ponte je rekla: "Smrt je spasila vašeg predsjednika, pa je sve obustavljeno", navodi se u Krnićevoj knjizi

Franjo Tuđman preminuo je u decembru 1999. godine. Arhiv

N. Aj. / Slobodna Dalmacija

29.8.2021

Bivši hrvatski ambasador u Hagu Frane Krnić u svojoj knjizi otkrio je da je protiv Franje Tuđmana Tužilaštvo u Hagu pripremalo optužnicu za ratne zločine koja je zatvorena nakon njegove smrti.

Dijelove njegove knjige objavljuje splitska "Slobodna Dalmacija".

- Prema mojim informacijama, dobijenim u neslužbenim razgovorima s jednim brojem osoba iz Tužiteljstva i MKSJ, protiv predsjednika Tuđmana optužnica je bila napisana pred sam kraj mandata glavne tužiteljice Kanađanke Luis Arbur (Louise Arbour). Istraga protiv njega bila je vođena u najvećoj tajnosti, a i sama je optužnica imala tu oznaku, jer je na temelju izričite suglasnosti Suda tužiteljica imala pravo da do konačne odluke sudskog Vijeća sa takvim istragama, odnosno optužnicama ne izlazi u javnost - navodi se.

Konačna odluka

Ambasador Krnić dalje piše da je od njenih saradnika saznao "da tužiteljica Arbur usprkos napisanoj optužnici nije bila u potpunosti uvjerena da će se sve tvrdnje iz optužnice moći uspješno dokazati pred sudom, pa je sugerirala da konačnu odluku o podizanju optužnice donese njena nasljednica Karla del Ponte (Carla Del Ponte), s obzirom na to da će upravo ona, kao nova glavna tužiteljica, biti ta koja će se sa optužnicom morati baviti u jednom takvom kompleksnom sudskom slučaju.

- A upravo Karla del Ponte, tokom jedne diplomatske večere u rezidenciji srpske ambasadorice u Haagu (tužiteljica i ja smo sjedili jedno do drugog) na moje izravno pitanje je li od svoje prethodnice "naslijedila optužnicu" protiv hrvatskog predsjednika Tuđmana, vrlo jasno mi je odgovorila sljedeće: "Smrt je spasila vašeg predsjednika, pa je sve obustavljeno" - piše u dijelu knjige.

Više kaznenih djela ratnih zločina

Bivši ambasador kaže kako se u to vrijeme smatralo da Karla del Ponte optužnicu protiv Tuđmana spominje "iz taktičkih razloga", ali da se to na kraju pokazalo da i nije baš tako.

- Ipak, najvažniji dokaz da bi predsjednik Tuđman bio optužen pred Haškim tribunalom nalazi se u obrazloženju pravomoćne presude MKSJ, kojom je za izvršenje više kaznenih djela ratnih zločina pravomoćno osuđena grupa "Šestorice" iz Herceg-Bosne, Prlić i drugi, jer je u tom obrazloženju hrvatski predsjednik imenovan jednim od najodgovornijih političara za ta kaznena djela - navodi se, između ostalog.

Podsjećamo, bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman preminuo je u decembru 1999.godine.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.