SVEČANA SKUPŠTINA

Uručena priznanja članovima i saradnicima Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban"

Status akademika zbog svojih zasluga i stvaralaštva na polju nauke i umjetnosti dobili su i Aleksandar Knežević, Jacob Bergsland, Muhamed Šestanović, Amra Šabić-El- Rayess, Elijas Tauber i Džavid Haverić te poznati književnik Amir Brka i čuveni slika

Sa današnje svečane skupštine. Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban"

N. Aj.

29.8.2021

Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban" održala je svečanu skupštinu 29. avgusta, na dan kada je napisana Povelja Kulina bana koja nedvosmisleno dokazuje da je Bosna u to vrijeme još davne 1189. godine bila nezavisna država, na kojoj su dodijeljene povelje redovnim članovima, a nakon toga i plakete-zahvalnice svima onima koju su pomogli ovu akademiju u njenoj dosadašnjoj aktivnosti.

Ispred Bosanske akademije nauka i umjetnosti, koja ima 24 redovna člana-akademika i dva počasna člana, povelje je članovima akademije uručio njen predsjednik Suad Kurtćehajić. Ceremoniju dodjele je moderirala sekretarica BANUK-a Berina Beširović, viša asistentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Među članovima Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" nalaze se mnoga zvučna imena poput akademika Suada Efendića, koji je svjetsko ime u medicini, član Evropske, Hrvatske i Švedske akademije nauka i umjetnosti te član Nobelovog komiteta.

Tu su i filozof Ferid Muhić, akademik Hazbo Skoko, koji je 2011. godine izabran za najboljeg univerzitetskog profesora u svijetu iz ekonomskih predmeta te akademik Omer Ibrahimagić, koji je dvaput bio predsjednik Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Među njima su i Izet Mašić (predsjednik Medicinske akademije u BiH), Galib Šljivo (dvaput bio predsjednik Udruženja historičara u SFRJ), Salih Kulenović (utemeljio Filofozski fakultet u Tuzli), Nedžad Korajlić (dvaput bio dekan Kriminalističkog fakulteta), Nihad Fejzić (bivši dekan Veterinarskog fakulteta), Muriz Spahić (predsjednik Udruženja geografa), Halil Mehtić (bivši dekan Islamskog fakulteta u Zenici), Zehra Dizdarević (doktorica), Enver Raljević (šef konzilija prvog Predsjednika BiH Alije Izetbegovića), Redžep Dizdarević (stomatolog), Armin Škrbo (farmaceut).

Status akademika zbog svojih zasluga i stvaralaštva na polju nauke i umjetnosti dobili su i Aleksandar Knežević, Jacob Bergsland, Muhamed Šestanović, Amra Šabić-El- Rayess, Elijas Tauber i Džavid Haverić te poznati književnik Amir Brka i čuveni slikar Džeko Hodžić.

Za počasne članove Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" izabrani su bivši predsjednik Hrvatske, ali i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić, te uspješni privrednik Ibrahim Žuđelović , ekadašnji direktor u Energoinvestovoj tvornici ELPO u kojoj je dao 78 inovacija i dva patenta.

Nakon uručenih povelja redovnim i dopisnim članovima, Suad Kurtćehajić je uručio plakete-zahvalnice (bronzane i srebrene) svima onima koji su što radnim angažmanom što donacijama pomogli rad ove akdemije.

Među njima su bronzane plakete dobili Fahrudin Kulenović, Zlatko Arslanagić-Harbe, Ensad Adilović- Kinez, Alija Salihović, Sead Balić i Amer Huskanović, a srebrene Abi Muhtari, Hadžib Salkić, Ismet Alija i Australian Bosnian Islamic Centre Deer Park.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.