BIVŠI REIS

Cerić: Zašto Dodik vjeruje Erdoanu oko BiH, a osporava mu pravo da lobira za nezavisnost Kosova

Dodika nervira što predsjednik Erdoan lobira u svijetu za priznanje Republike Kosovo. "Turska bi trebalo da poštuje realnost u regionu i ako već tako razmišlja o Kosmetu, zašto to razmišljanje ne primjeni i na Republiku Srpsku, tvrdio Dodik

Ad. A.

Cerić: Imamo strah od onoga u šta Dodik vjeruje

Foto: Avaz


Slučajno ili ne, posjeta predsjednika (padišaha) Turske Redžepa Tajiba Erdoana Sarajevu koincidirala je sa 950. godišnjicom slavne bitke kod Manzikerta (današnjeg Malazgirta), gdje su Seldžuci 26. avgusta 1071. god. (1071-2021 = 950) porazili bizantijsku vojsku i širom otvorili vrata Turcima za ulazak u Malu Aziju, piše na Facebooku bivši reis IZ BiH, Mustafa Cerić.

Vrata NATO-a i EU

-Oni koji vjeruju da ništa nije slučajno, misle da je Erdoan to namjernu učinio kako bi poručio ovdašnjim antibosanskim političarima da je vrijeme da se i Bosni otvore vrata na putu za NATO i EU, a oni koji nisu skloni konspiracijama, ne obraćaju pažnju na tu vrstu povijesnih datuma.

Bilo kako bilo, jedno je izvjesno, a to je da je Milorad Dodik rekao da vjeruje Erdoanu više nego bilo kojem drugom lideru oko Bosne, ali mu osporava pravo da lobira za nezavisnost Republike Kosovo – napisao je Cerić.

„Mi negiramo da stranci mogu uvesti red u zemlji i održati ga… mi saradnji sa predsjednikom Erdoanom vjerujemo (jer, dakle, prema Dodiku Erdoan nije stranac u Bosni, o.a.) više nego nekim drugim propalim i nametnutim rješenjima", veli Dodik, a u svom statusu prenosi Cerić.

-Ali Dodika nervira što predsjednik Erdogan lobira u svijetu za priznanje Republike Kosovo. "Turska bi trebalo da poštuje realnost u regionu i ako već tako razmišlja o Kosmetu, zašto to razmišljanje ne primjeni i na Republiku Srpsku i ne podrži njeno odcjepljenje…“, rekao je glasnogovornik „srpskog sv(ij)eta“ Milorad Dodik. U pomoć mu je pritakao i glavni mu mentor Aleksandra Vučić, koji mu je obećao da će „pokušat da priča sa Erdoganom o najavi lobiranja za nezavisnost Kosova“ – napisao je Cerić, te je dodao:

Matrica SANU i SPC

- No, ostavimo pitanje Kosova. Vratimo se Dodiku, koji vjeruje predsjedniku Erdoganu više nego ikome drugom da ima ključ za rješenje „srpskog pitanja“ u Bosni. Vjeruje Dodik više Erdoanu nego Bakiru (koji nije stranac već autohtoni bosanski domaćin), iako galami da niko sa strane ne može rješavati naše probleme. Dodik ne vjeruje ni Kristijanu Šmitu (Schmidtu) jer je stranac i k tome još Nijemac. Izgleda Dodik ne vjeruje ni Putinu, koji je pristrano na strani Srba. To što Dodik ne vjeruje Bidenu, koji je objektivan i korektan, nije ni čudo jer objektivnost i korektnost su strani pojmovi za Dodika, a sve što je strano za njegovu pamet, Dodik ne priznaje. Dodik vjeruje samo Erdoanu pod uvjetom da se tu nađe i njegov mu mentor Vučić.

„Jasno nam je zašto Dodik vjeruje Vučiću. Zato što su obojica na istoj matrici SANU i SPC-ea oko „velike Srbije“ ili ti „srpskog sv(ij)eta“, tvrdi Cerić.

- Međutim, niko ne zna, bar koliko ja znam, zašto Dodik vjeruje predsjedniku Erdoganu? Može biti da je to stara srpska podanička i vazalska retorička navika da se pred sjajem i moći turskog padišaha, tj., sultanom, očituje odanost i lojalnost (bay’a, uvjetna zakletva na lojalnost koja se daje novom vladaru ili gospodaru). Zanimljivo je da ni takozvana srpska politička opozicija nije jednoglasno i zvučno reagirala na ovu Dodikovu snishodljivost. Očito da je svima njima jasno da je Dodik djelovao po instrukcijama iz Beograda i Moskve. A tada niko u Srba ne smije ništa da drugačije priča. Sve mora biti na linije, koju Dodik povlači. A može biti i nešto drugo što ne smijem ni da pomislim a kamoli da to što bi možda moglo biti napišem. Ali smijem reći da i ja vjerujem Erdoganu da ima dušu i srce za Bosnu i Bošnjake. Vjerujem da se Bosni neće nikad više ponoviti ono što ju je zadesilo na Berlinskom kongresu, a to je da ju se prodalo nibil pošto k'o robinju okupacionom strancu – piše Cerić.

Poređenje BiH sa princezom Busejnom

On se u svom komentaru nedavne posjete Erdoana sjetio i priče o „maloj princezi Busejni iz Andaluzije, koju je njen otac kralj od Sevilje zaboravio na dvoru dok je bježao ispred španske rekonkviste“.

-Vidjevši da je sama, jedan španski trgovac uzeo ju je za ruku i poveo svojoj kući. Kad je Busjena odrasla za udaju, gazda joj je ponudio brak sa njegovim sinom. „Ali, gazda, ja nisam robinja. Ja sam princeza od slavnog kralja od Sevilje. Ne mogu se udati bez njegovog izuna, dozvole“, bila je jasna i odrješita princeza Andalužanka Busejna. Sudbina Bosne je kao sudbina Busejne iz Andaluzije, za koju se mislilo da je robinja dok nije kazala da je princeza od oca – kralja od Sevilje. Tako su i susjedi Bosne misili da je Bosna robinja, koju je lahko oženiti dok Bosna nije kazala da je princeza od oca – kralja od Bosne. A kralj od Bosne su svi njeni sinovi koji su se slavno borili da joj dušmani skroz ne unakaze lice. Njeno sadašnje unakaženo lice, njeni sinovi – kraljevići će popraviti, ako Bog da. Vjerujem da padišah Redžep Tajib Erdoan zna da je Bosna princeza sa oštećenim licem, ali je princeza, koja ne da nikome da ju se ikome udaje bez njenog znanja, niti dopušta da ju se otuđuje od njenih slavnih gazija i živih šehida. Mi, bosanski sinovi, imamo strah od onoga u šta Dodik vjeruje ako ne znamo šta je to u šta Dodik vjeruje – zaključio je Cerić.

Više o temi Mustafa Cerić

BIVŠI REIS AKTIVAN
Cerić pisao Šmitu: Neka vam Pedi Ešdaun bude uzor
NA VRH

Podijeli članak na