MOSTAR

Četvrt vijeka od rata nepoznata sudbina više od 7.000 nestalih u BiH

Apelujem na sve nadležne da ovaj proces privedemo kraju, kaže Perišić

Danas na Starom mostu. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

30.8.2021

Simboličnim bacanjem ruža sa Starog mosta u Mostaru danas je započela centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, koja je, potom, nastavljena šetnjom do Španskog trga, gdje je postavljena izložba pod nazivom „Gdje je?“.

Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija Instituta za nestale osobe BiH podsjetio je da se ovom manifestacijom, prije svega, odaje počast svim stradalim i nestalim osobama u BiH, a također izražava se poštovanje prema njihovim porodicama u nastojanju da pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih i da ih sahrane na dostojanstven način.

- Mi u BiH tražimo 7.603 osobe što govori o svekolikoj tragediji i patnji i stradanju naroda na ovim prostorima. Svih njih 7.603 su neispričane priče i zasebne sudbine i molim i apelujem na sve institucije vlasti da ovaj proces privedemo kraju, jer svakako vremenska distanca i protok vremena nisu saveznici kada je u pitanju proces traženja nestalih osoba - rekao je on.




Simbolična šetnja kroz Mostar. M.Smajkić

On je podsjetio na to da je do sada pronađeno i identificirano preko 20.000 nestalih.

- Ovi slučajevi koji su preostali su najteži i bez pokretanja sveobuhvatne akcije, a prije svega pomoći nadležnih institucija, teško da ćemo ovaj proces privesti kraju - dodao je Perišić.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara ukazao je na činjenicu da je za sve nas 25 godina od rata  činjenica da je sudbina više od 7.000 ljudi potpuna nepoznanica velika sramota i tragedija.

- Nažalost, raspitivao sam se, ali ne postoji ništa što bi Grad Mostar mogao učiniti osim da na ovakav način osvijestimo svakog pojedinca koji ima neku informaciju da nakon 25 godina pomogne porodicama nestalih da saznaju za svoje najmilije - rekao je Kordić.



Danas u Mostaru. M.Smajkić

Elmir Camić, šef Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH naveo je da su i ove godine bez oklijevanja podržali ideju Instituta za zajedničko obilježavanje.


Kordić na obilježavanju. M.Smajkić

- To je jedan od rijetkih primjera i veliki iskorak, jer porodice i prava porodica nestalih osoba nemaju nikakve političke ili nacionalne gran. To upravo možete vidjeti na našoj izložbi koja sadrži imena svih 7.603 nestalih osoba. Iza svakog od tih imena stoji jedna priča, jedan život, iza svakog od tih imena stoje majke, očevi, braća, sestre, kćerke i sinovi koji već 26 godina žive u neizvjesnosti i ne znaju šta se dogodilo s njihovim najmilijim - kazao je on.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.