MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

Porodice traže obustavljanje radova na hidroelektrani jer Buk Bijela krije kosti ubijenih

Sve destruktivne snage i politike neka se izmaknu i puste onima koji imaju snage i volje da se svo zlo koje se desilo fočanskim Bošnjacima zapamti i čuva, poručio ef. Arifović

Piše: A. Bajramović

30.8.2021

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je na lokalitetu Buk – Bijela, na kojem je u junu 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima 43 ubijena Fočaka. Cvijeće je položeno u blizini mjesta na kojem su strijeljane žrtve iz KPD Foča, od kojih je najmlađa imala 16, a najstarija 32 godine.

Halil Oruč odveden je iz Miljevine 6. maja 1992. Njegova porodica od tada traži istinu o mjestu zločina, kako bi barem posmrtne ostatke dostojno sahranila.

– Odveli su ga rezervni policajci iz Miljevine. Došli su na kućna vrata i odveli ga sa starijim burazerom Mujom. Mujo je bio 27 mjeseci u zarobljeništvu u KPD Foča, ali je preživio. U porukama Crvenog križa pisao mi je da su ih razdvojili kad su ih poveli. Znate kako je kad izgubite nekog prirodnom smrću, a ne na ovakav način. Mogu zamisliti kako je paćen i ubijen – kaže Halilov sin, Fehim Oruč.


Radovi još traju

Buk Bijela je lokalitet koji, prema podacima istražitelja i članova porodica, krije još najmanje jednu masovnu grobnicu sa tijelima 50 – 60 žrtava. Provjere su rađene, ali grobnica nikada nije locirana. Zbog toga je upućen još jedan zahtjev da se nedavno započeti pripremni radovi za izgradnju HE Buk Bijela, koju zajednički finansiraju Srbija i RS, obustave dok porodice ne dobiju tačne informacije.


– Uznemirava nas to što radovi i danas traju, da je premijerka Srbije ovdje položila kamen temeljac. Govori se o tome da se treba otvoriti dijalog među narodima i mi se slažemo, ali ignorisanje na ovakav način ne vodi nikuda. Dugo pričamo o tome da se na ovom lokalitetu nalaze kosti naših najmilijih, ali niko još nije našao za shodno da otvori tu priču. To se gura pod tepih i nas to uznemirava. Nećemo dozvoliti da se ovaj lokalitet uzurpira a da ne dobijemo odgovor državnih institucija na ova pitanja – istakao je Izet Spahić, predsjednik koordinacije “Naša Foča” i odbornik u SO Foča.   


Halida Konjo–Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata „Foča 92-95“, kaže da je za četiri godine postojanja bila jedna ekshumacija prije par dana koja je završila negativnim ishodom.


- Tražimo još 627 nestalih. Nažalost, taj broj je godinama isti. Apeliramo prvenstveno na Tužilaštvo BiH, ali i na sve međunarodne i institucije u BiH da nam pomognu u traženju nestalih, jer sve dok se ne sazna istina, dok se ne pronađu njihova tijela ne možemo očekivati bolju budućnost. Zamislite koliko je dana i sati u ovih 30 godina prošlo i kakva mogu biti osjećanja porodica nestalih, kada izgubite voljenu osobu, znate kako je otišla, a onda tako dugo živite u neizvjesnosti – kazala je Konjo – Uzunović.

„Oni koji neće neka se izmaknu“

Imam Aladža džamije u Foči Fadil ef. Arifović podsjetio je na obavezu čuvanja od zaborava lokacija poput Buk Bijele.

- Duša me boli zbog našeg indolentnog odnosa prema žrtvama. Ja sam davao svom narodu možda 50 godina da kroz njih zaboravi sav pakao kroz koji je prošao, ali nisu izdržali toliko. Nakon 29 godina zaboravljamo ili smo već zaboravili. Zarad šehidske krvi stanje moramo popravljati. Svima koji učestvuju u tome treba dati potporu, a onima koji neće, sve destruktivne snage i politike neka se izmaknu i puste onima koji imaju snage i volje da se svo zlo koje se desilo fočanskim Bošnjacima zapamti i čuva, kako se nikad i nikome ovo ne bi ponovilo – poručio je Arifović.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.