SUKOB KOJI TINJA

Detalji pokušaja ubistva narodnog poslanika: Policiji tvrdio da je na Stanića pucao iz gasnog pištolja

Dva ispaljena metka pogodila su traktor koji je vozio narodni poslanik, a jedan metak se rikošetirao i pogodio palac desne ruke Miladina Stanića

Miladin Stanić: Sukob koji traje 30 godina. Srpskainfo

Srpskainfo

30.8.2021

Osumnjičeni se tokom saslušanja branio i da mu je rođak upao na posjed, te da već 30 godina s Miladinom i njegovom porodicom ima problema, o čemu svjedoče i presude nadležnih sudova.

Cijeli slučaj koji se dogodio 31. jula ove godine oko 16.55 u mjestu Kremna kod Prnjavora, zaseok Piplići. Zabilježen je video-nadzorom sa porodične kuće osumnjičenog Petra Stanića, koji je izuzet za potrebe dalje istrage.


Napad u Prnjavoru. Srpskainfo

Na ovom snimku, kako saznaje Srpskainfo, vidi se da osumnjičeni ispaljuje hice iz pištolja u pravcu narodnog poslanika SDS Miladina Stanića, koji se u kritično vrijeme nalazio u svom traktoru, ali prema tvrdnjama odbrane i na imanju osumnjičenog.

Dva ispaljena metka pogodila su traktor koji je vozio narodni poslanik, a jedan metak se rikošetirao i pogodio palac desne ruke Miladina Stanića. Ova povreda kvalifikovana je kao lakša tjelesna povreda.

Vidjevši da rođak prilazi sa uperenim pištoljem iz kojeg ispaljuje hice, Miladin se u pokušaju da izbjegne najcrnji scenario kretao unazad traktorom.

Osumnjičeni Stanić se tokom saslušanja branio da mu je rođak ometao uživanje privatnog posjeda, da tako nešto više nije mogao trpiti i da je zbog toga ispalio dva hica u pravcu traktora koji je vozio Miladin Stanić.

Tokom istrage izvršeno je i psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog, koje je utvrdilo da je intelektualni nivo Petra Stanića i reaktivno stanje u vrijeme krivičnog djela dovelo do njegove smanjene sposobnosti da shvati značaj onoga što je učinio i da upravlja svojim postupcima.


Imao i četiri bombe

Tokom pretresa kod osumnjičenog Petra Stanića, osim pištolja CZ kalibra 7,62 milimeatra, za koji nije posjedovao dozvolu, pronađen je i gasni pištolj, te još četiri ručne bombe i tromblonska mina.

Upravo ova veća količina nelegalnog naoružanja bio je presudan razlog da mu Okružni sud u Banjaluci produži pritvor za još dva mjeseca, a sve zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogao dovrišiti započeto krivično djelo.

Odlučujući o produženju pritvora vijeće Okružnog suda u Banjaluci odbacilo je navode odbrane da je osumnjičeni Petar Stanić pucao u vazduh.

Miladin Stanić. Srpskainfo

– Na traktoru su pronađena oštećenja od metaka koje je ispucao osumnjičeni. Oštećeni Stanić i njegovi rođaci izjavili su da je Petar pucao u pravcu Miladina dok je ovaj bio u traktoru i vozio unazad pokušavajući pobjeći. To je vidljivo i na snimcima nadzorne kamere za koje odbrana neosnovano smatra da su pribavljeni na nezakonit način – navodi se u odluci banjalučkog suda o produženju pritvora Petru Staniću.

Sud navodi i da je kod osumnjičenog pronađeno i drugo naoružanje. Osim nelegalnog pištolja CZ pronađen je i “gasni pištolj koji je osumnjičeni pokušao predati policijskim službenicima kao oružje iz kojeg je pucao”.

Osumnjičeni je, kako se navodi, i ranije osuđivan za krivična djela protiv života i tijela, odnosno zbog nanošenja tjelesnih povreda, i to na novčanu kaznu od 500 maraka. Ovu kaznu je osumnjičeni platio u novembru 2018. godine, tako da još nisu prošle tri godine za brisanje izrečene presude.


“Neće izaći živ iz zatvora”

Darko Kremenović, advokat osumnjičenog Stanića, izjavio je da su razlozi za produženjem pritvora neosnovani, a za krunski dokaz tužilaštva odnosno snimak nadzorne kamere odbrana smatra da je nezakonit, jer nema potvrde o njegovom izuzimanju.

– Iz tog snimka, koji se trenutno nalazi u sudskom spisu, svi smo vidjeli da je osumnjičeni, inače penzioner, mirno uživao u svom posjedu sa suprugom i psom, kada ga je supruga obavijestila da neko na njihovom imanju „drlja put“ i građevinski materijal koji je Petar Stanić ostavio na svojoj zemlji i iz čega se vidi da je osumnjičeni ovdje grubo izazvan radnjama oštećenog – izjavio je Kremenović.

Za odbranu je sporna i potvrda o ozljedi Miladina Stanića za koju smatraju da je oštećeni nije ni izvadio.

Kremenović je istakao da se pogrešno prikazuje da je osumnjičeni krio pištolj od policije, objasnivši da ga je ostavio na drvima i kasnije ga dobrovoljno predao policiji.

– Odbrana smatra bitnim za napomenuti da postoji presuda kojom je rođeni brat Miladina Stanića osuđen da je udario lopatom u glavu osumnjičenog, te se iz tog obrazloženja vidi da su Miladin Stanić i njegova porodica preko 30 godina napadali osumnjičenog – istakao je advokat Kremenović.

Banjalučki advokat je za svog klijenta izjavio da se radi o teško bolesnoj osobi, koja mora redovno primati terapiju.

– Osumnjičenom je ujedno poznato da se Miladin Stanić hvalio kako osumnjičeni neće izaći živ iz zatvora – dodao je Kremenović.

Provocira me više od 30 godina

Osumnjičeni Petar Stanić je tokom saslušanja izjavio da je kritičnog dana Miladin Stanić traktorom prelazio preko njegove njive, na šta nije imao pravo, te da ga je na taj način isprovocirao.

– Više od 30 godina me provocira. Svojim uticajem u opštini omogućio je da se meni sruši ograda, a ja sam nakon sudskog postupka dobio presudu da ograda može stajati na tome mjestu, ali je nisu htjeli vratiti pa sam ja morao to učiniti – izjavio je Stanić, dodavši da je teško bolestan i da mu teško pada boravak u pritvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.