VAŽNA PITANJA

Američki diplomata Stenli Braun, ambasador Erik Nelson na sastanku s ministrom Podžićem

Razgovarano je o dosadašnjim postignućima na polju vojne saradnje BiH i SAD te mogućnostima proširenja te saradnje

Sa današnjeg sastanka. Avaz

E. T.

31.8.2021

Ministar obrane BiH Sifet Podžić je u službeni posjetu primio vršitelja dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD-a Stanleyja Browna i veleposlanika SAD-a u BiH Erica Nelsona.

Razgovarano je o dosadašnjim postignućima na polju vojne saradnje BiH i SAD te mogućnostima proširenja te saradnje.

Ministar Podžić je istaknuo da je Vlada SAD najveći i najpouzdaniji partner kad je u pitanju pomoć u opremanju Oružanih snaga BiH. Naglasio je finansijske izazove koje stoje pred Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama činjenicom što ovogodišnji proračun još nije izglasan. Spomenuo je i složene političke okolnosti koje često predstavljaju prepreku daljoj modernizaciji Oružanih snaga.


Sastanak Podžića, Browna i Nelsona. Avaz

Veleposlanik Nelson je konstatovao da se primijete značajni rezultati koje OS BiH ostvaruju na polju pomoći građanima i civilnim institucijama u slučaju različitih prirodnih nepogoda te mirovnim misijama. Za Ministarstvo obrane BiH je konstatovao da svojom organizacijom i aktivnostima može biti paradigma i primjer ostalim ministarstvima na državnoj razini u BiH, posebno kad je u pitanju put BiH ka NATO-u.

Na svom položaju vršitelja dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog tajnika za političko-vojna pitanja SAD-a, Stanley Brown inače nadgleda američki program uništenja konvencionalnog naoružanja, zatim aktvinosti američkog State Departmenta u izgradnji kapaciteta za mirovne operacije u inozemstvu te s tim povezane napore na polju sigurnosne saradnje. Brown je izrazio uvjerenje da će dalji napori na modernizaciji OS BiH, uz pomoć SAD-a, biti uspješni, na korist svih građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenica šefa Misije SAD -a u BiH Deborah Mennuti, vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Micheal Tarquinto i ostali saradnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.