AVAZ NA LICU MJESTA

Nastavljena blokada institucija: Predstavnici stranaka iz RS-a nisu došli na sastanak koji je sazvao Denis Zvizdić

Zvizdić je poručio da sastanku nisu prisustvovali predstavnici klubova stranaka iz entiteta RS

Piše: L. M.

1.9.2021

Sa današnjeg sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas sazvao sastanak sa članovima Kolegija te predsjedavajućim klubova zastupnika u Domu. Cilj sastanka bio je razmotriti daljni rad ove institucije.

Zvizdić je poručio da sastanku nisu prisustvovali predstavnici klubova iz entiteta RS.

-  Sastanku, nažalost, nisu prisustvovali predstavnici Kluba stranaka koje dolaze iz RS iako smo svi očekivali njihovo prisustvo imaju u vidu da je gospodin Dodik prisustvovao jučer sjednici Predsjedništva BiH. Kako bismo se dogovorili o dinamici rada najvišeg zakonodavnog organa u BiH. Ova sjednica je trebala biti održana krajem jula, pa smo je prolongirali u pokušaju da nađemo rješenje – rekao je Zvizdić.

Podsjetio je na obavezu zastupnika da prisustvuju sjednicama Parlamnta i Kolegija.

-  Dogovorili smo se da ćemo sredinom septemrba organizirati sjednicu Predstavničkod doma Parlamentarne skupštine BiH jer imamo nekoliko važnih zakona. Posebno bih istakao pitanje budžeta institucija BiH, to je drugi krug glasanja.  Svi smatramo da budžet institucija treba biti usvojen. Davno je trebao biti usvojen. Očekujemo prisustvo kolega iz RS na toj sjednici kako bismo na argumentiran način raspravili sve tačke dnevnog reda – rekao je Zvizdić.

Rekao je da bi ovu krizu mogli prevladati povećanim nivoom odgovornosti svih koji učestvuju u procesima, kako ministara, tako i zastupnika.

- Skrećem pažnju da je blokirano usvajanje zakona koji su bitni za evropske integracije BiH čime gubimo šansu da se do kraja godine otvori rasprava o dobivanju kandidatskog statusa. Nemamo budžet BiH, svi građani trpe. Očekujemo da će se ovakav pristup promijeniti. Siguran sam da se do kraja septembra mora donijeti odluka o privremenom finansiranju. Očekujem da ministri glasaju za to, u protivnom 7.000 uposlenika u državnim institucijama koje dolaze s teritorije RS će ostati bez plaća. Apeliram da budemo odgovorni prema radnom mjestu gdje radimo. Da se ponašamo u skladu s odredbama Ustava i Poslovnika - dodao je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.