NOVI PODACI

Od početka godine u BiH uvezena hrana u vrijednosti od 1,8 milijardi KM, a izvezeno 488,3 miliona KM

U analiziranom periodu je povećan i izvoz i uvoz, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH

Agroindustrijski i prehrambeni sektor u robnoj razmjeni učetvuju sa 12 posto. Ilustracija

Piše: L. Memčić

1.9.2021

Bosnu i Hercegovinu od početka godine pogađaju konstantne vremenske neprilike koje su utjecale i na rod poljoprivrednih proizvoda. Međutim, podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je od početka godine porastao i uvoz i izvoz agroindustrijskih i prehrambenih proizvoda.

- Agroindustrijski i prehrambeni sektor u robnoj razmjeni učetvuju sa 12 posto, a u analiziranom periodu je povećan i izvoz i uvoz. Izvezeno je ovih proizvoda u vrijednosti od 488,3 miliona KM, što je povećanje od 20 miliona KM ili 4 posto. Uvoz je povećan za 4 posto ili 76 miliona KM, tako da je ukupno uvezena vrijednost ovih proizvoda 1,8 milijardi KM - Danijela Kovač asistent predsjednika i potpredsjednika VTK.

Vrijednosno u izvozu najviše učestvuju mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, masti i ulja, proizvodi na bazi žitarica i jestivo voće. U uvozu vrijednosno dominiraju meso i drugi klaonički proizvodi, jestivo voće, proizvodi na bazi žitarica, pića i alkohol.

- Meso najviše izvozimu u Crnu Goru i Tursku, a uvozimo iz Italije, Holandije i Poljske. Prerađevine od mesa izvozimo najviše na tržište CEFTA-e (top izvozna tržišta su Srbija, Makedonija i Kosovo), a uvozimo iste uglavnom iz Srbije i Hrvatske – istakli su iz VTK.

Mlijeko i mliječne proizvode najviše izvozimo u CEFTA-u i Hrvatsku, a top izvozna tržišta su Srbija i Crna Gora. Iste proizvode uvozimo vrijednosno najviše iz Njemačke, Hrvatske i Srbije.

Naveli su da voće i povrće izvozimo u Rusiju, Njemačku i Srbiju, a uvozimo ugavnom iz Turske, Slovenije i Italije. Žitarice izvozimo uglavnom u Hrvatsku, a uvozimo iz Srbije i Mađarske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.