ZAVRŠETAK PROJEKTA

Ambasador Nelson: Za proces deminiranja u BiH uloženo 124 miliona dolara

Na ovom divnom terenu, po ovim stazama, do ove godine postojala je prijetnja od mina, rekao je Nelson

Erik Nelson. Twitter

Fu. M.

1.9.2021

Na planini Trebević iznad Sarajeva danas je obilježen završetak projekta Sarajevo bez mina. Ovim projektom koji je finansirala Vlada Sjedinjenih Država, kako je rečeno, lokalnom stanovništvu je vraćeno više od šest miliona kvadratnih metara zemljišta u oba entiteta.

Do sada je u proces deminiranja u BiH uloženo 124 miliona dolara rekao je Erik Nelson (Eric), ambasador SAD u BiH.

- Na ovom divnom terenu, po ovim stazama, do ove godine postojala je prijetnja od mina. Sada više ne postoji. Dakle, rad na tome da se BiH oslobodi opasnosti od mina ključan je da bi ova zemlja napredovala. Ključan je za to da ostvari svoj puni potencijal kao turistička destinacija, ali da bude sigurnija za vlastite stanovnike kako bi mogli uživati u ovoj predivnoj zemlji - rekao je Nelson.

Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH zahvalio se deminerima koji su radili na teškom terenu, gdje je, kako kaže, uloženo dosta truda kako bi ovo područje proglasili očišćenim.

Zahvalnica uručena i gradonačelnici Sarajeva. Twitter

SAD su ponosne na činjenicu da daju najveću finansijsku podršku aktivnostima uništavanja konvencionalnog naoružanja, uključujući i humanitarno deminiranje, rekao je Stenli Braun (Stanley Brown), vršilac dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za politička i vojna pitanja.

- Ovim projektom se šest miliona kvadratnih metara zemljišta u i oko Sarajeva vraća lokalnim zajednicama za sigurno i produktivno korištenje. Vraćanjem ovog zemljišta lokalnim zajednicama ne spašavamo samo živote, nego i doprinosimo trajnom miru i prosperitetu u BiH - navodi Braun.

Ovom prilikom SAD su donirale 200 kompleta samonosivih deminerskih vizira i 250 setova zaštitnih deminerskih prsluka.

Predstavnicima općina Istočni Novi Grad, Stari Grad te Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnicom Benjamini Karić uručene su zahvalnice za učešće u projektu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.