O IZGRADNJI BLOKA 7

Irfan Čengić: Ukoliko projekt propadne, hiljade rudara će ostati bez posla, a BiH će zavisiti od uvoza struje

Trenuno EP BiH građanima prodaje struju ispod proizvodne cijene, što sa uvoznom strujom neće biti održivo, naveo je Čengić

Čengić: Izgradnja Termobloka 7 je strateški kapitalni projekat koji je čak i većina opozicije podržala. Avaz

Piše: L. M.

3.9.2021

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije BiH, Irfan Čengić, u parlamentarnu proceduru uputio je zahtjev za Informaciju o zastoju i problemima u izgradnji Termobloka 7.




Strateški kapital

Izgradnja Termobloka 7 je, prema riječima Čengića, strateški kapitalni projekat koji je čak i većina opozicije podržala. On smatra da se hitno mora otvoriti temu problema u izgradnji i potencijalnoj propasti ovog projekta vrijednog preko 1,5 milijardi KM, zbog lošeg upravlanja ovim projektom o čemu je parlamentarce obavijestila Elektroprivreda BiH.

- Ukoliko ovaj projekat propadne, hiljade rudara će ostati bez posla, BiH će biti zavisna od uvoza elektirične energije, a računi za struju građanima će biti višestruko veći. Trenuno EP BiH građanima prodaje struju ispod proizvodne cijene, što sa uvoznom strujom neće biti održivo - naveo je Čengić.

Raditi postepeno

Istakao je da podržava postepenu dekarbonizaciju i prestanak rada termoelektrana, ali to se mora raditi postepeno, ulagajući sredstva u kapacitete obnovljivih izvora energije.

- Opasnost u energetskom sektoru za BiH prijeti i od Srbije, jer ove teme se dotakao i predsjednik Srbije kada je rekao da će ta država početi zatvarati termoelektranete onda kada Poljska, članica EU, zatvori svoju posljednju termoelektranu što može BiH dovesti u nepovoljan položaj. Na teritoriji EU je aktivno oko 300 termoelekteana - napisao je Čengić na svom Facebook profilu.

Kako ističe, tema energetske politike građanima izgleda daleko, ali ona se direktno dotiče građana.

- Čak i uz izgradnju Termobloka 7 upitno je koliko će dugo Vlada FBiH i EP BiH moći držati cijenu električne energije zbog potpisanih međunarodnih obaveza - zaključio je Čengić.

Ugovorne obaveze

Strateški projekat u BiH, Blok 7 Termoelektrane Tuzla, na sjevoroistoku BiH, pod znakom je pitanja. Razlog za to je najava da kineski konzorcij, koji je bio najbolji ponuđač na međunarodnom tenderu za gradnju, nije u mogućnosti ispuniti ugovorne obaveze.

Ideja o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla stara je 15 godina. Za to vrijeme izmijenile su se četiri vlade i isti broj generalnih direktora EPBiH. Vrijednost projekta je u međuvremenu sa početnih 760 miliona maraka narasla na skoro 1,4 milijarde konvertibilnih maraka. Izmijenilo se i nekoliko strateških partnera u projektu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.