DJEČAK IZ SREBRENICE

Odlikaš iz planinskog sela Luka krenuo u šesti razred: Mali Hakija do škole ima 50 kilometara

Nakon što je u školi Podravanje 25 kilometara udaljenoj od Luke završio peti razred maleni Hakija šesti razred pohađa u Srebrenici

Dječak Hakija: Nedostaju mu učiteljice. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

2.9.2021

Nakon završenog petog razreda u područnoj školi Podravanje, odlikaš Hakija Sinanović iz planinskog sela Luka, sada mora ići u školu udaljenu 50 kilometara od Srebrenice.

Ustajanje u pet sati

Njega je pet godina u školu Podravanje od Luke udaljena 25 kilometara, po njegovo znanje i petice svakodnevno makadamskim putem vozio i kući vraćao njegov otac Muhamed (43).

- Hakija i ja svako jutro ustajali smo u pet sati. Do škole nam treba sat i po, a nekad i više, jer su često na putu popriječeni kamioni koji tovare balvane. Zimi nam otežavaju veliki snjegovi, koji zatrpaju put i tada Hakiju ne vozim u školu, jer i po dvadesetak dana sve bude zameteno - kazuje Muhamed Sinanović.

Kako kaže, njihova putešestvija bit će nastavljena i ove godine. Muhamed će Hakiju od Luke do Podravanja ponovo voziti, a dalje ima organiziran prijevoz do škole u Srebrenici. On će Hakiju iz škole čekati u Podravanju, a nakon toga popet preko planinskih prijevoja do Luke.


Zadaća SMS-om

Hakija, kaže da su mu na očev mobitel učiteljice zimi zadaću slale SMS porukom, kada zbog zametenog puta i po dvadeset dana nije mogao otići u školu. Kada dođem na nastavu učiteljica me ispita i ocijeni. 

Tako je, kaže bilo pet proteklih zima. 

Nedostaje mu učiteljica

Hakija nam kaže da su u pretprošloj školskoj godini u njegovoj školi bila četiri učenika, prošle godine tri. Žali za drugom Slavišom Sarićem, drugaricama Merisom Ajšić i Sarom Marković. Kaže da će mu u sjećanju ostati njemu drage učiteljice Snježana Jandrić i Bojana Bibić, koje su ga učile u četvrtom i petom, ali i onih od prvog do trećeg razreda. 

Žali i za školom u Podravanju, koja nikada nije imala vode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.