BIT ĆE BOLJE

Džindić: Tri direktora zajedno će raditi na urednom snabdijevanju gasom

Ministar Džindić istakao je da Uredba o organizaciji gasne privrede jasna od 2007. godine te da se davno trebalo zajednički raditi na polju snabdijevanja gasom

Sa sastanka. L. Memčić

Piše: L. M.

2.9.2021

U zgradi Vlade Federacije BiH održana je press konferencija federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević, v.d. direktora BH Gasa Mihajla Krmpotića, te v.d. direktora KJKP „Sarajevogas“ Edisa Bakovića.

Razlog održavanja konferencije je predstavljanje informacije o snabdijevanju gasom Federacije BiH te je navedeno da će ove institucije u daljnjem periodu zajedno raditi kao i to da do kraja godine neće biti rasta cijene plina.

Ministar Džindić istakao je da Uredba o organizaciji gasne privrede jasna od 2007. godine te da se davno trebalo zajednički raditi na polju snabdijevanja gasom.



Traže se bolji uslovi

- Bilo je puno turbulencija i problema. Čast i zadovoljstvo mi je da vidim ova tri direktora na jednom mjestu, vidi se ta pozitivna energija i želja da omogućimo sigurno snabdijevanje gasom, pod najboljim u slovima - rekao je Džindić.

Direktorica "Energoinvesta" rekla je da je osnovna uloga ove kompanije snabdijevanje gasom.

- Nakon što snabdjevač kupi gas, on postaje vlasnik tog gasa i dalje ga prodaje operatorima. Ovo je princip svih zemalja i napokon će te aktivnosti u BiH biti jasno pojašnjene - kazala je Hadžialjević.

Dodala je da "Energoinvest" kao snabdjevač ne može biti operator sistema.

- Mi imamo samo jedan pravac snabdijevanja, iz Zvornika i kupujemo gas iz Ruske Federacije - potcrtala je Hadžialjević.

Dodala je da prelazak na Turski tok snabdijevanja pokazalo bolje poslovanje od 25 posto. Cijena gasa Turskim i Mađarskim tokom je, kako navodi, ista.

- Indeks troškova transporta kroz Ukrajinu, Mađarsku i Srbiju je 125, a kroz Turski tok je 100 - istakla je Hadžialjević.

Cijena gasa u januaru je bila 16.6 dolara, a sada je 24,6 dolara.

Analizirajući sve elemente koje ulaze u cijenu gasa, razlog je promjena cijene nafte.

- Ovaj trend povećanja je bivša uprava "BH Gasa" počela da manipuliše i prikazivala da je razlog rasta cijene gasa prelazak na turski tok - kazala je Hadžialjević.

Kako je navela nije došlo do povećanja cijene jer je napravljena ušteda na Turskom toku za oko 25 posto.


Očekuje se rast cijena do kraja godine

S druge strane Krmpotić je rekao da je izmjenom postojeće uredbe, definirana je uloga "BH Gasa" kao transportera do krajnjih potrošača.

- Nadam se da ćemo zajedničke aktivnosti uspješno obavljati te da nećemo imati problema kao u prethodnom periodu - kazao je Krmpotić.

Baković je naglasio da je prioritet "Sarajevogasa" kao distributera osigurati snabdijevanje Kantona Sarajevo gasom.

- Do kraja avgusta dobili smo novih 450 korisnika, u procesu je još priključenje 200 korisnika na području KS. Nadamo se da ćemo do kraja godine imati 1.000 korisnika što je zadovoljavajuće. Cilj nam je svesti na minimum ložišta na čvrsta goriva najviše iz ekoloških razloga - pojasnio je Baković te napomenuo da se cijena gasa neće mijenjati.

Hadžialjević je pojasnila da se do kraja godine očekuje rast cijene gasa na svjetskom tržištu.

- To je nešto na šta Energoinvest ne može da utječe. Odluka o nemijenjaju cijena gasa je aktuelna do kraja godine, to je odluka Vlade Federacije i toga ćemo se pridržavati - kazala je Hadžialjević.

Od 2015. godine "Energoinvest" uvozi gas samo za FBiH. Ultimatum "Gasproma" bio je da se snabdijevanje od januara ove godine može vršiti samo Turskim tokom.

- Bivša uprava BH Gasa je prikazivala da je time napravljena šteta, ali to nije tačno što pokazuju i ovi podaci - zaključila je Hadžialjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.