DOBRA TURISTIČKA SEZONA

Nacionalni park Una u ovoj godini već posjetilo 83.000 gostiju

Vlada Unsko-sanskog kantona je i ove godine sa 20.000 KM budžetskih sredstava podržala rad Javnog preduzeća "Nacionalni park Una"

Sve više turista pohodi Unu. Fena

Ad. A. / Fena

2.9.2021

Direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić potvrdio je kako su u ovoj godini evidentirane oko 83.000 posjeta, čime su već za skoro 60 posto nadmašene prošlogodišnje brojke u ovom periodu.

-Bila je ovo dobra turistička sezona za Nacionalni park Una i općenito turističko-ugostiteljski sektor u Unsko-sanskom kantonu, naročito kada u obzir uzmemo pandemijske okolnosti. Zabilježili smo oko 83.000 posjeta, te očekujemo da do kraja godine nadmašimo i brojku 90.000. Time smo se približili broju od 100 hiljada posjetilaca u 2018. godini. Podsjećam, rekordna je bila 2019. sa 120 hiljada posjeta, a siguran sam da nije bilo pandemije koronavirusa i svega što je ona uslovila da bismo već pričali o dolasku 200.000 posjetilaca i turista - kazao je direktor Mulić.

Danas je u posjeti Javnom preduzeću "Nacionalni park Una" bila i ministrica privrede Unsko-sanskog kantona Samra Mehić, koja je još jednom naglasila lidersku ulogu ovdašnjeg nacionalnog parka u razvoju turizma, odnosno važnost međusobne saradnje i podrške.

-Vlada Unsko-sanskog kantona je i ove godine sa 20.000 KM budžetskih sredstava podržala rad Javnog preduzeća 'Nacionalni park Una'. Nastojat ćemo da pomognemo u realizaciji svih infrastrukturnih i drugih projekata. Jednostavno, svjesni smo važnosti našeg Nacionalnog parka Una, svih njegovih vrijednosti i potencijala, te u skladu s mogućnostima podržavamo njegov napredak - riječi su ministrice Mehić.

Danas je razgovarano i o procesu upisa Milančevog buka - vodopada u Martin Brodu u Registar svjetske prirodne baštine, gdje se kroz period od naredne dvije godine očekuje i pozitivan epilog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.