DIPLOMATA U POSJETI BIH

Novalić se susreo s ambasadorom Baherina: Razgovarali o razvoju prehrambene industrije i izvozu bh. proizvoda

Ambasador Alsaati je informirao premijera Novalića da u martu sljedeće godine planiraju u Sarajevu organizirati ekonomski i poslovni forum za zemlje jugoistočne Evrope

Dogovorena međusobna saradnja. Vlada FBiH

Ad. A.

2.9.2021

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nerezidentnog ambasadora Kraljevine Bahrein za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Moskvi, Ahmeda Alsaatija.

Tokom susreta razgovarano je o unapređenju saradnje, posebno ekonomske, kao i mogućnostima njenog proširenja na više privrednih djelatnosti. Ambasador je istakao da postoji zainteresiranost bahreinskih investitora za ulaganja u našu zemlju. U tom kontekstu, sagovornici su složni da treba iskorisiti mogućnosti razvijanja postojećih kapaciteta u prehrambenoj industriji, te povećanja izvoza bh. prehrambenih proizvoda, ali i razmotriti načine kako bi Bahrein te proizvode dalje izvozio u druge zemlje Zaljeva, s obzirom na povoljan geografski položaj te zemlje.

- Obzirom na velika svjetska iskustva vaših investitora, ali i naše potrebe, izuzetno smo zainteresirani za mogućnost ulaganja Kraljevine Bahrein u našu privredu, a posebno za razvoj prehrambene industrije i izvoz naših proizvoda - rekao je premijer Novalić.

Ambasador Alsaati je informirao premijera Novalića da u martu sljedeće godine planiraju u Sarajevu organizirati ekonomski i poslovni forum za zemlje jugoistočne Evrope, kako bi investitorima iz ove kraljevine bili predstavljeni potencijali koje Bosna i Hercegovina posjeduje. Sagovornici su složni da je ovo prilika za sve zainteresirane investitore i bh. privrednike da uz direktne susrete započnu konkretnu saradnju i zajedničke projekte.

Inače, ambasador Alsaati, koji boravi u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini i održat će niz susreta s bh. zvaničnicima, na kraju susreta je pozvao premijera Novalića da posjeti Kraljevinu Bahrein.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.