AŽURIRANI PODACI

Američka "crna lista": Ratni zločinci izbrisani nakon smrti

Momčilo Krajišnik umro je od koronavirusa u septembru prošle godine

Momčilo Krajišnik. Avaz

Fu. M.

2.9.2021

Američko ministarstvo finansija izvršilo je promjene na svoj listi sankcioniranih osoba odnosno na svojoj tzv. crnoj listi.

Što se tiče BiH, uklonjena su imena: Jovan Đogo, Momčilo Krajišnik te Dragan Nikolić. Oni su preminuli, pa su zbog toga i obrisani s ove liste.

Jovan Đogo bio je šef obezbjeđenja osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. On je bio optužen za pomaganje Mladiću u skrivanju. Bio je šef biroa VRS u Beogradu. Umro je avgustu 2008. godine u Beogradu nakon teške bolesti.

Momčilo Krajišnik bio je osnivač SDS-a, te prvi predsjednik NSRS. Ratnog predsjednika Skupštine Republike Srpske i prvog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, 2009. godine pravosnažno je osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala smanjilo je, tako, prvostepenu presudu izrečenu u septembru 2006. godine, kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora.

Iz zatvora u Velikoj Britaniji na slobodu je pušten 2013. godine, nakon dvije trećine odležane zatvorske kazne. Umro je od korone u septembru prošle godine.

Sa liste uklonjeni Jovan Đogo, Momčilo Krajišnik te Dragan Nikolić. Printscreen

Dragan Nikolić je 2003. godine pred Haškim tribunalom priznao krivicu za ratne zločine počinjene tokom 1992. godine u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je bio komandant. Nikolić je, u dogovoru sa Tužilaštvom, priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za mučenje, silovanje i ubistvo, zločine koji se karakterišu kao zločini protiv čovječnosti. Tužilaštvo je predložilo da za navedene zločine Nikoliću bude određena kazna od 15 godina zatvora.


Optužnica protiv Nikolića, podignuta 1994. godine, prva je koju je Haški tribunal podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je uhapšen u aprilu 2000. godine u okolini Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački haške optužnice.


Umro je u Vlasenici u junu 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.