AVAZ SAZNAJE

Zbog pritiska i torture Sebije Izetbegović: Prof. dr. Mirsad Dorić podnio ostavku na mjesto dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Činjenica je da u vremenu koje dolazi, profesorici Sebiji Izetbegović treba čuvar njenog dosijea zbog istrage o diplomi

Škrijelj: Profesor Dorić nije prvi koji je stihijski otjeran. Avaz

Piše: E. Trako

3.9.2021

Prof. dr. Mirsad Dorić, dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu, podnio je jučer ostavku na ovu poziciju, saznaje portal "Avaza". Ovo je treći put da prof. dr. Dorić u posljednja dva mjeseca podnosi ostavku. Prethodna dva puta je povukao, ali danas je, kako saznaje "Avaz", donio konačnu odluku. 

Ovu informaciju za naš portal potvrdio je i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu

- On je ostavku pisao u zadnja dva mjeseca tri puta. Izgleda da je ovaj treći put zvanično i predao ostavku. Najvjerovatnije će se to i realizirati iz njemu poznatih razloga. Znam da je to jedan čestit čovjek i sve što se kosi s njegovim likom i djelom odnosno moralom, on će odbiti da uradi. Nažalost, profesor Dorić nije prvi koji je stihijski otjeran sa Medicinskog fakulteta - kazao je rektor Škrijelj za portal "Avaza". 


Sebiji treba čuvar dosijea

Pozvali smo i dekana Dorića da prokomentira naša saznanja o neviđenom pritisku s kojim se, na kraju, nije mogao nositi. Međutim nije odgovarao na naše pozive.

I razumljivo je zašto Dorić nije odgovarao na naše brojne pozive.

Naime, dobro upućeni u događaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu kažu da je prof. Dorić bio izložen neviđenom pritisku Enre Suljić, desne ruke Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Do te mjere, da mu je Suljićka svaki dan sjedila u kabinetu i diktirala šta da uradi.

Činjenica je da u vremenu koje dolazi, profesorici Sebiji Izetbegović treba čuvar njenog dosijea, zbog istrage oko diplome odnosno studija. S jedne strane je profesor Dorić imao obavezu da radi po Zakonu a s druge je imao rukovodstvo KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović, koje je od Dorića zahtijevalo da izvrši brojne nezakonitosti što bi ga na kraju izložilo i krivičnom gonjenju.


Brojne nezakonitosti

Samo jedna od tih nezakonitosti na koje je bio prisiljavan Dorić, a kojom je Medicinski fakultet izložen ozbiljnoj povredi Zakona koji regulišu poreznu politiku, jeste da radnici potpišu saglasnost kako bi se njihovi ugovori prenijeli kod novog poslodavca na Univerzitet. Međutim, te ugovore je neovlašteno i bukvalno otela doktorica Suljić i prenijela na Klinički centar. 

To znači da niko od kliničara nije zaposlen na Medicinskom fakultetu. Sjednica Naučno nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta zakazana je za sljedeći četvrtak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.