O KONSTITUTIVNOSTI NARODA

Dodik: Komšićeve izjave su samo njegov lični stav

Komšić ne predstavlja Hrvate da bi mogao reći da je to njihov stav, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Avaz

Piše: Srna

2.9.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su izjave Željka Komšića da BiH može biti multikulturalna i bez kontitutivnosti samo njegov lični stav, jer taj član Predsjedništva, kako je kazao "nije mjerodavan, ni legitiman, niti ima ikakvu kvalifikaciju da odlučuje o tome šta je demokratija".

On je za ATV rekao da je demokratija propisana pravnim aktima, ali da je problem što se to u BiH ne poštuje.

- Komšić ne predstavlja Hrvate da bi mogao reći da je to njihov stav. Također, njegov stav nije ni stav Predsjedništva, koje se nikada o tome nije dogovorilo. On mlatara i u zabludi drži dio javnosti koja ga sluša, misleći da je važan i ozbiljan - kaže Dodik.

On je naglasio da je to samo Komšićev i stav "jedne dramatične manjine u BiH".

- S druge strane, većinski stav naroda u BiH je da se BiH može samo očuvati samo kao zemlja sa tri konstitutivna naroda u kojoj će se njihovi legitimni, a ne kamuflirani predstavnici kao Komšić, suštinski dogovarati i doprinositi miru i razvoju - kaže Dodik.

On je rekao da ne vjeruje da je iko u RS uznemiren zbog toga što BiH ne funkcioniše zahvaljujući aktuelnoj krizi kojoj je doprinijelo nametanje zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

- To samo pokazuje da mi u BiH, i kada je nema, mirno živimo, radimo i nemamo nijedan problem... I onda ćemo doći do toga da se jednom upitamo - šta će nam BiH? To je suštinsko pitanje i ovo pokazuje da bez organa na nivou BiH možemo da radimo, živimo i to nastavimo - naglasio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.