TESTIRANO 846 UZORAKA

U Kantonu Sarajevo 131 novi slučaj zaraze koronavirusom

Trenutno je na bolničkom liječenju 96 pacijenata, od kojih je 79 sa akutnom infekcijom

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata". AVAZ

L. M.

3.9.2021

Nakon laboratorijskog testiranja 846 uzoraka, proteklog dana je u Kantonu Sarajevo potvrđen 131 novi slučaj zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila su se 72 naša sugrađana. Dvije osobe su preminule od posljedica ove infekcije.




Nema pacijenata na respiratoru

Trenutno je na bolničkom liječenju 96 pacijenata, od kojih je 79 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 41. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih 10 koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 595 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 1.662 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.448 osoba zaraženih koronavirusom i 52.586 izliječenih.

Delta soj

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 86, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 142.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo da je potrebno izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i gužve. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću treba da ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dani otvorenih vrata

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS proteklog dana je pregledano 197 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 515 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 170 poziva, a obavljeno je i 106 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U istom periodu ukupno je aplicirano 1.810 doza vakcina, i to na Zetri 819, 717 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 274 doze putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata" gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su građani primili prvu dozu vakcine.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.