ALARMANTNO

U RS propalo više od 55.000 vakcina, isti scenarij čeka FBiH gdje je pri kraju roka 340.183 doza

Ne smijemo zaboraviti da je period za revakcinaciju AstraZeneca vakcinom 90 dana, kaže Zeljković

Ad. A. / Nezavisne

Slab odziv građana na imunizaciju

Foto: Ilustracija


Zdravstveni sektor u BiH suočava se sa dva nova problema, od kojih je jedan prisustvo delta soja koronavirusa, koji napada deset puta intenzivnije od dosadašnjih sojeva, a drugi je propadanje vakcina, kojih će, samo u RS, biti uništeno toliko da bi se njima mogao vakcinisati jedan grad, pišu Nezavisne.

Naime, u RS je istekao rok za više od 55.000 vakcina, a nije isključeno da će se sličan scenario dogoditi i u FBiH, gdje će 340.183 doza biti neupotrebljivo već narednog mjeseca.

Kratak rok trajanja

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da je u RS propalo 55.440 doza vakcina proizvođača "AstraZeneca".

Kako je Zeljković pojasnio, ovim vakcinama je rok istekao krajem jula i krajem avgusta te ih sada pripremaju za uništavanje.

-Nažalost, ovo predstavlja značajnu količinu vakcina. Radi se o „AstraZenecinim“ vakcinama koje su bile veoma kratkog roka trajanja, a najveća količina je došla kroz donaciju - rekao je Zeljković.

Dodao je da će u narednom periodu, u skladu s procedurama Instituta za javno zdravstvo RS, te vakcine biti uništene.

-Te vakcine su trenutno u karantinu i one se naravno ne koriste za upotrebu - kazao je Zeljković.

Dva su glavna faktora utjecala na to, da dođe do ove situacije, koja se odnosi na propadanje značajnog broja vakcina.

-Prvi faktor je jako kratak roka trajanja. Ne smijemo zaboraviti da je period za revakcinaciju AstraZeneca vakcinom 90 dana, odnosno 12 sedmica, a vakcine koje su nama došle kroz donaciju su imale rok trajanja od 30 do 60 dana - objasnio je Zeljković.

Nisko interesovanje građana

Dodao je da, nažalost, u tom periodu interesovanje građana za vakcinaciju nije bilo veliko te to predstavlja drugi ključni faktor koji je doveo do propadanja cjepiva.

-Zbog niskog interesovanja građana nismo bili u mogućnosti da ih apliciramo, tako da ćemo nažalost doći u situaciju da moramo uništiti oko 55.000 doza vakcina - zaključio je Zeljković.

Izazov je i pred zdravstvenim sektorom u FBiH, gdje, kako je potvrđeno za više od 340.000 vakcina rok istječe u oktobru.

Kako saznajemo u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, i ovdje je uglavnom riječ o AstraZeneci (319.390), potom Pfizeru (19.536), te o Sinovaku (1.257).

Međutim, federalne institucije su se, slučajno ili ne, baš jučer pozvale na sastanak održan prije gotovo mjesec, te saopštile da bi trebalo skratiti razmak između dvije doze AstraZenece.

U praksi to znači da bi se dio ovih vakcina, kojima rok ističe idućeg mjeseca, mogao potrošiti brže.

Preporuke nakon sastanka od 5.avgusta

-Preporuka je sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva, održanog 5. avgusta, da se druga doza cjepiva daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante u FBiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronu primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita - saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako su dodali, imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača docjepljivanje preporučeno između 4. i 12. sedmice, smatraju da je sasvim sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno docjepljivanje nakon šest sedmica.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su potvrdili da ukupan broj pristiglih vakcina u BiH iznosi 2.994.050 kroz sve mehanizme nabavke (donacije, "EU4Health", Kovaks i direktne nabavke entiteta).

Inače, kao što je prekjučer najavljeno, a jučee i potvrđeno, pred našim zdravstvom pojavio se još jedan novi izazov. Naime, juče su u Institutu za javno zdravstvo RS potvrdili da je detektovano prisustvo delta soja kod 24 uzorka, te da je većina pozitivnih uzoraka iz banjalučke regije.

-Osoba zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 osoba, dok je kod prvih sojeva jedna zaražena osoba mogla da zarazi dvije do tri osobe - rekao je Zeljković.

NA VRH

Podijeli članak na