NAČELNIK OPĆINE STARI GRAD

Ibrahim Hadžibajrić za "Avaz": Uklonit ćemo kiosk Turističke zajednice od 250 .000 KM

Smatram nedopustivim da objekt stoji toliko dugo u centralnom dijelu naše općine i da nema nikakvu funkciju, kazao je Hadžibajrić

Ibrahim Hadžibajrić. ARHIV

Piše: Amanda Nalo

4.9.2021

Načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić u intervjuu za „Avaz“ rekao je da će naredne sedmice biti uklonjen kiosk Turističke zajednice koji je plaćen 250.000 KM.

On je govorio i o projektima koje je realizirao za prvih osam mjeseci svog četvrtog mandata te planovima u budućnosti.

Krajnje mjere

Objavili ste da ste za prvih devet mjeseci ovog mandata realizirali projekte u vrijednosti od gotovo 10 miliona maraka. Šta je sve urađeno i zašto takve rezultate ne vidimo i na drugim nivoima vlasti?

- Uprkos svim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa te umanjenom prilivu sredstava, mi nismo posustajali u razvoju i unapređenju naše općine. Nastavili smo s infrastrukturnim projektima, od kojih je najveći rekonstrukcija vrtića „Bulbuli“, a tu su i završetak restauracije Muzičke akademije, nova kanalizaciona mreža u nekoliko mjesnih zajednica, uvođenje LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije, sanacija oko 30 saobraćajnica, sanacija stambenih jedinica i brojni drugi projekti koje smo uradili sami i s partnerima. U prethodnih osam mjeseci izdvojili smo značajna sredstva i za socijalne kategorije i one koji su najugroženiji te smo nastojali da svaka novčana pomoć - za liječenje, hranu, ogrjev, stipendije - bude isplaćena na vrijeme te da nijedna kategorija ne bude zapostavljena. Zašto takve rezultate nemaju i drugi, nije pitanje na koje ja trebam dati odgovor, to pitajte njih, ali meni sve liči na staru narodnu “Ko hoće da radi, nađe način, ko neće, nađe izgovor” - odgovara Hadžibajrić. 

Kako se nosite s bespravnom gradnjom i kršenjem zakonskih propisa u toj oblasti, jeste li spremni na krajnje mjere?

- Sama sintagma „bespravna gradnja“ dovoljno govori o tome koliko su prekršeni zakonski propisi. Naša inspekcija djeluje u tom pravcu i donosi rješenja o rušenju bespravno sagrađenih objekta, a ako to ne urade vlasnici, rušenje izvrši Općina. Malo-pomalo rješavamo i tu problematiku. Iako nije riječ o bespravnoj gradnji, vrlo brzo ćemo riješiti i pitanje famoznog kioska Turističke zajednice KS koji je koštao 250.000 KM. Smatram nedopustivim da objekt stoji toliko dugo u centralnom dijelu naše općine i da nema nikakvu funkciju. S obzirom na to da im je isteklo odobrenje za postavljanje montažnog objekta/kioska, dali smo im rok da ga do 4. septembra stave u funkciju. Kako nisu ništa uradili po tom pitanju, sljedeće sedmice ćemo ukloniti kiosk - ističe on. 

Velika opasnost

- Mi nikada nismo najavili da će Općina graditi hotel, nego investitor kojem smo prodali zemljište na kojem je nekada bio „Feroelektro“, a to je KOL d.o.o., koji je dobio odobrenje za građenje. Godinama se stvari nisu pomakle s „mrtve“ tačke, osim što je iskopana ogromna građevinska jama, koja sada predstavlja još veći problem. S obzirom na to da je ta jama opasna za saobraćaj i građane, naša inspekcija im je u više navrata nalagala da tu opasnost otklone. Čak su i kaznili investitora prekršajnim nalogom od 10.000 KM jer nije otklonio opasnost i nastavio radove. Nećemo to više tolerirati. Ta građevinska jama predstavlja opasnost i za okolne objekte jer, za vrijeme obilnijih padavina, dolazi do plavljenja podrumskih prostorija u susjednim zgradama. Iscrpili smo sve druge opcije i pristupit ćemo zatrpavanju građevinske jame veoma brzo, možda već u toku sljedeće sedmice, a investitor će biti dužan da snosi sve troškove - poručuje načelnik općine Stari Grad. 

Faruk Kapidžić zloupotrijebio položaj

Šta se dešava s Trgom oslobođenja - Alija Izetbegović, započeli ste radove na sanaciji, a onda se uključio predsjedavajući Komisije za nacionalne spomenike Faruk Kapidžić?

- Federalni građevinski inspektor, pod konstantnim pritiskom predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruka Kapidžića, obustavio je radove. Ovdje se radi o zloupotrebi službenog položaja i ovlaštenja od Kapidžića, zbog kojih je federalni inspektor podlegao pritiscima. Odgovorno tvrdimo da se radi o projektu sanacije, a ne rekonstrukcije, kako Kapidžić uporno tvrdi. Sada će se uključiti i drugi nivoi vlasti, pa vidjet ćemo. U međuvremenu, za sve zastoje u radu i stanje trga građani neka se ubuduće obraćaju Kapidžiću, jer je njegova krivica - kazao je na kraju razgovora Ibrahim Hadžibajrić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.